Свет

Зеленски у Шведској: Централна тема посете "грипен" борбени авиони за украјинске снаге

Шведска влада је у јуну навела да би слање "грипена" дало украјинским пилотима шансу да тестирају авионе које производи компанија "Сааб", али да су им сви њихови авиони потребни за одбрану територије Шведске
Зеленски у Шведској: Централна тема посете "грипен" борбени авиони за украјинске снаге

Украјина је започела преговоре са Ослом о могућности испоруке борбених авиона "грипен" у циљу ојачавања своје ваздушне одбране, рекао је председник Украјине Владимир Зеленски након састанка са премијером Шведске Улфом Кристерсоном.

Данашња посета Зеленског Шведској прва је од почетка руске Специјалне војне операције у фебруару 2022, а разговори о набавци авиона "грипен" уследили су након одобрења Сједињених Држава да Данска и Холандија пошаљу ловце Ф-16 у Украјину.

"Данас смо детаљно разговарали о будућим корацима поводом могућности да добијемо шведске 'грипене'", рекао је Зеленски у заједничком обраћању медијима са Кристерсоном, додајући да ће то бити централна тема током састанака са другим шведским званичницима.

Шведска влада је у јуну навела да би слање "грипена" дало украјинским пилотима шансу да тестирају авионе које производи компанија "Сааб", али да су им сви њихови авиони потребни за одбрану територије Шведске. 

Зеленски је додао да су украјински пилоти већ почели да обуку на шведским авионима. 

Кристерсон у свом обраћању "грипене" није ни поменуо, пише Ројтерс.

Украјина и Шведска су потписале споразум о почетку производње шведских борбених возила "СВ90" у Украјини. 

Зеленски би требало да се састане са председником шведског парламента Риксдагом, врховним командантом шведских оружаних снага и лидерима главних политичких партија Шведске, наводи се у саопштењу шведске владе.

Шведска је помагала украјинске ратне напоре снабдевајући их, између осталог, тенковима, противваздухопловним системима и оклопним борбеним возилима "Тип 90".

Министар одбране Шведске Пал Јонсон изјавио је да влада планира нови пакет војне подршке Украјини вредан 313,5 милиона долара, који превасходно садржи муницију и резервне делове за претходно испоручене системе наоружања.

Пакет ће бити 13. пакет помоћи Шведске Украјини од почетка рата, чиме ће укупна вредност помоћи нордијске земље бити 1,8 милијарди долара.

image