Свет

Зеленски посетио озлоглашеног неонацисту и оснивача "Азова" (ВИДЕО)

Андреј Билецки нестао је из јавности 2019. године, а пре почетка СВО су о његовим отворено расистичким и нацистичким ставовима писали и западни медији
Зеленски посетио озлоглашеног неонацисту и оснивача "Азова" (ВИДЕО)Getty © Jeff J Mitchell

Украјински председник Владимир Зеленски обишао је неколико војних јединица које су наводно постављене на Доњецком фронту, укључујући злогласне групе "Ајдар" и "Азов", а том приликом се сусрео и са оснивачем потоњег злогласног батаљона, Андрејем Билецким.

На снимку објављеном на његовим друштвеним мрежама, Зеленски се може видети како се састаје са оснивачем "Азова" и неонацистом Андрејем Билетским у просторијама које изгледају као унутрашњост бункера.

У званичном саопштењу његовог кабинета се наводи да је Зеленски посетио бројне јединице, укључујући пету и трећу одвојену јуришну бригаду, у оквиру радне посете "сектору Соледара".

Сам град Соледар налази се под руском контролом од јануара, а оближњи Артјомовск (тј. Бахмут) од маја.

Трећа одвојена јуришна бригада основана је у септембру 2022. од остатака батаљона "Азов", који је уништен у борбама за Мариjупољ раније те године.

Билецки, који је нестао из очију јавности крајем 2019, постао је командант "Тактичке групе Азов". На видео снимку, Билецки се може видети како подноси извештај Зеленском и неколицини других официра.

Андреј Билецки нашироко је био идентификован као расиста и неонациста пре него што су западни медији потпуно преокренули наратив о "Азову" након ескалације руско-украјинског сукоба у фебруару 2022. године.

Примера ради, "Тајм" је његову организацију "Патриота Украјине" описао као "неонацистичку терористичку групу" чији "манифест изгледа као да је извучен директно из нацистичке идеологије."

Та група се претворила у "добровољачки батаљон 'Азов'" када је Кијев кренуо са насилним сузбијањем незадовољства у Донбасу након државног удара који се 2014. године одиграо под покровитељством САД.

"Гардијан" је 2018. године описао Билецког као "ултранационалистичког посланика" који је 2010. изјавио да је мисија Украјинаца да "предводе беле расе света у последњем крсташком рату... против ниже расе предвођене Семитима."

На пола снимка се види брадатi мајор са капом која носи емблем америчке заставе. Како наводи РТ интернешенел, изгледа да је у питању Свјатослав 'Калина' Паламар, који се предао у Азовстаљу у мају прошле године и послат у Турску у оквиру размене заробљеника у септембру.

Турска је прошле године пустила четворицу команданата "Азова", међу којима изгледа и Паламара, који је требало да остану у Турској до краја конфликта. Москва је овај потез назвала кршењем споразума о заробљеницима.

Раније тог дана, Зеленски је посетио пету одвојену јуришну бригаду, основану у фебруару и која укључује "24. јуришни батаљон Ајдар".

Добровољачка јединица тог имена борила се и у Донбасу 2014. године и оптужена је за ратне злочине, како је тада писао "Амнести интернешенел". Званично је распуштена 2015. године и поново конституисана као 24. јуришна бригада, првобитно додељена 10. брдско-јуришној бригади "Еделвајс".

image