Свет

Нордијске земље дају подршку Украјини за чланство у ЕУ и НАТО

Наставићемо своју политичку, финансијску, хуманитарну и војну подршку Украјини све док то буде неопходно, саопштили су лидери Финске, Шведске, Норвешке, Данске и Исланда
Нордијске земље дају подршку Украјини за чланство у ЕУ и НАТО© Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via Tanjug/AP

Нордијске нације подржавају Украјину у настојањима да постане чланица Европске уније и НАТО, навели су данас лидери Финске, Шведске, Норвешке, Данске и Исланда у заједничкој изјави са председником Украјине Владимиром Зеленским.

Нордијске земље саопштиле су да ће наставити своју политичку, финансијску, хуманитарну и војну подршку све док то буде неопходно, пренео је Ројтерс.

Украјински председник Володимир Зеленски допутовао је данас у Финску, где с лидерима нордијских земаља разговара о сукобу са Русијом и европским односима.

Према подацима које је прикупио Институт за светску економију Кил, нордијске земље су од децембра највише од свих донатора повећале помоћ Украјини. 

Скуп у Хелсинкију одржава се након уласка Финске у НАТО прошлог месеца, чиме је граница Алијансе са Русијом продужена за више од 1.300 километара.

Финска је поднела захтев за придруживање НАТО-у заједно са Шведском, која касни у том процесу због приговора Турске и Мађарске.

image