Свет

Европљани шокирани гостима из САД и Британије: Црне овце туризма

Широм европског континента бележи се низ различитих инцидената пијаних, исповраћаних, младих туриста
Европљани шокирани гостима из САД и Британије: Црне овце туризмаGetty © Zowy Voeten / Stringer

Британци су познати свуда у свету као раскалашни туристи, који немају границе у пићу и некултури, а сада су им се на листи непријатних гостију придружили и Американци. Европљани су, како  преноси "Си-Би-Ес Њуз", остали згрожени због њихових "лудорија".

Широм европског континента бележи се низ различитих инцидената.

"Тако на пример, два пијана Американца нису напустила Ајфелов торањ у Паризу пре затварања туристичке атракције, па су тамо преноћили. Само неколико дана касније, други туриста се попео на сам врх торња и скочио падобраном", наводи се у тексту. 

Ситуација није много боља ни у Италији.

"Од скоро 1.000 туриста који сваког сата долазе до Фонтане ди Треви, неки су се показали као црне овце – али ове године изгледа да таквих људи има свуда, по целом граду, широм земље и широм Европе", констатовао је дописник америчког листа из Рима.

Он је подсетио на случај када је британски туриста изрезбарио своје име на зидовима Колосеума, шокирајући очевице.

"У Венецији је још један посетилац из Велике Британије, игноришући упозорења, скочио са висине од пет спратова у канал, слетевши равно у воду", додао је новинар.

Италијанска министарка туризма Данијела Сантанке позвала је европске владе да затегну шрафове против насилних странаца и предложила да се вандали обавежу да плате за оштећену културну баштину.

У Шпанији су се мештани чак досетили да поставе табле на плажама са упозорењима на непостојеће претње, само како би уплашили туристе.

У Сплиту, према писању "Слободне Далмације", пијани Британци повраћају и свађају се на улицама нове престонице забаве, док се девојке скидају голе за бесплатна пића и пију десет жестина у десет секунди". То је наслов чланка којим британски "Сан" описује "цвит Медитерана".

Новинар тог листа посетио је један препуни бар који, иако има капацитет од само 25 места, сваке вечери успева да наточи више од 400 чашица жестоког алкохола у грла младих партијанера у најбољој форми, по цени од четири евра по комаду.

Угоститељи су за своје специјалне госте креирали и посебан коктел "Спаљивач ануса", састављен од текиле, сока од поморанџе и "Табаско" соса.

Коментаришући казне које је Град Сплит одредио за оне који повраћају и уринирају по баштини УНЕСКО, британска туристкиња је рекла:

"Разумем зашто не желе да људи повраћају на улици, али барови су тако мали и често имају само један тоалет. Због свега тога се људи морају снаћи ако се осећају лоше. Мислим да би више јавних тоалета било боље од казни."

Британски лист додаје да постоји и Фејсбук страница ГетДајрект која "посрамљује туристе који се лоше понашају у јавности и говори им да оду".

"Али, биће потребно пуно више од неколико плаката - попут оних који прете туристима казном од 300 евра за повраћање, мокрење или пијење на јавним местима - да се забава заустави", закључује британски лист.

image