Магазин

Довитљиви Шпанци лажним знаковима упозорења чувају плаже од налета туриста

Опасност од одрона камена, загађена вода и присуство медуза, ових дана главно су "оружје" локалног становништва Мајорке које муку мучи са налетом туриста који заузимају најбоља места, али и загађују плаже. Свуда по граду Шпанци су поставили знакове упозорења исписане на енглеском језику, али, постоји цака - ништа од наведеног није истина, већ служи само да се странци отерају са плажа.
Довитљиви Шпанци лажним знаковима упозорења чувају плаже од налета туриста© Приватна архива

Једно од најпопуларнијих шпанских летовалишта ових дана постало је вирално на друштвеним мрежама, а разлог за то нису ни знаменитости града, ни журке или манифестације већ, веровали или не, довитљивост локалног становништва које током летње сезоне већ годинама мучи муку са великим бројем туриста који практично окупирају све плаже. Ове године они су решили да своју територију одбране и то ни мање ни више него на превару - поставивши свуда по граду и у близини плажа знакове са лажним упозорењима.

Медузама и загађеном водом у борби против туриста

Знакови упозорења који су исписани на енглеском језику сви до једног указују на неки "проблем" на плажи - или су у питању медузе, или је дошло до изливања канализације, или се на путу до плаже догодио одрон камена. На некима је чак наведено и да је до плаже потребно три сата пешачења. Ипак, истину зна само локално становништво - знакови су постављени тако да туристе доведу у заблуду и они одустану од доласка на плажу, док истовремено на њој уживају они који надомак ње живе.

"Пазите се опасних медуза" исписано је великим словима на енглеском језику натпис који је намењен туристима.

"Плажа је отворена. Не за медузе или странце", стоји ситним словима на каталонском дијалекту појашњење за сво локално становништво.

Довитљиве плакате осмислила је група грађана која се бори против прекомерног броја туриста, који не само да окупирају плаже, већ иза себе остављају неред или оштећују природне лепоте и културне знаменитости. "Узурпација увала је само још један израз како капитализам користи економску делатност као што је туризам, доведе је до крајности и слободно исушује земљу и извлачи максималну вредност од радника", наведено је у званичном саопштењу групе грађана које је дато Мајорка дејли билтену.

Нису само Шпанци кивни на туристе

Иако је можда непримерено на овакав начин борити се са све већим бројем туриста који посећују популарне дестинације, локално становништво наводи да су мере овог типа "изнуђене", будући да се туристи са све мање пажње опходе према знаменитостима и природним лепотама места које посећују. Примера неадекватног понашања има прегршт: у јуну ове године је момак урезао у зидине Колосеума име своје девојке, почетком августа је у Италији инфлуенсер због селфија оборио статуу стару 150 година, а пре само неколико дана жена је у култну римску Фонтану ди Треви ушла како би напунила флашицу воде.

У борби са туристима нису само становници Мајорке, па су тако градске власти Аместердама одлучиле су да ове године затворе луке у центру града како би се подигла свест о екологији и одрживости, док они у Сен Тропеу размишљају о увођењу "санкција" туристима који не остављају напојнице угоститељима. Холанђани су посебно забринути посетама Британаца, који на продужени викенд дођу да се опијају, а како би смањили број таквих туриста покренута је и рекламна кампања која би свакоме ко у претраживач укуца "журке у Амстердаму" или "пабови у Амстердаму" на екрану приказивала све потенцијалне последице непримереног понашања - новчане казне, казне затвора и хоспитализацију.

image