Свет

"Блумберг": "Хуавеј" оснива нове фабрике под другим именом, може заобићи америчке санкције

"Хуавеј" је преузео најмање две и гради најмање три нове фабрике које ће функционисати под другим именом, а што би помогло кинеском технолошком гиганту да заобиђе америчке санкције, сазнаје "Блумберг"
"Блумберг": "Хуавеј" оснива нове фабрике под другим именом, може заобићи америчке санкцијеwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Лобистичка група произвођача чипова са центром у Вашингтону упозорила је да "Хуавеј" гради низ тајних постројења за производњу полупроводника широм Кине са намером да заобиђе санкције САД и унапреди технолошке способности земље, јавља "Блумберг".

Кинеска компанија је преузела најмање две постојеће компаније и гради још најмање три нове, наводи се у презентацији за чланове Удружења произвођача полупроводника (СИА) у коју је увид имала америчка агенција.

Министарство трговине САД ставило је "Хуавеј" на своју листу ентитета 2019. године, а на крају јој је забранила сарадњу са америчким компанијама у скоро свим околностима.

Међутим, ако "Хуавеј" гради и купује објекте под именима других компанија, како је саопштила СИА, овај кинески технолошки гигант ефективно би могао да заобиђе санкције и добије посредан приступ америчкој опреми за производњу чипова и другим потрепштинама.

"Хуавеј" је почео са производњом чипова прошле године, а како наводи СИА, прима субвенције у висини од око 30 милијарди долара од државе и свог матичног града Шенџена.

image