Свет

"Фајненшел тајмс": Брисел зазире од "Хуавеја", а не могу без њих

"Хуавеј" идентификован као учесник у 11 пројеката, изабране на основу "доброг личног искуства, препорука партнера, релевантности за циљеве пројекта"
"Фајненшел тајмс": Брисел зазире од "Хуавеја", а не могу без њихGetty © David Ramos/Getty Images

Европска унија финансира кинеског технолошког дива "Хуавеј" да води најсавременија истраживања о комуникационим системима следеће генерације у блоку, упркос томе што је неколицина ЕУ земаља забранило тој компанији да учествује у њиховим телекомуникационим мрежама.

"Хуавеј" учествује у више осетљивих пројеката који покривају области попут вештачке интелигенције (ВИ), 6Г мреже и умреженог рачунарства, иако званични Брисел врши притисак да се уведу строже мере за кинеску компанију, за коју сматра да може представљати безбедносни ризик.

"Фајненшел тајмс" је идентификовао "Хуавеј" као учесника у 11 пројеката у оквиру главног ЕУ програма за истраживање и иновације под именом "Хоризонт Европа", истакавши да кинеска компанија за то прима 3,89 милиона евра, односно до 14 одсто намењених средстава по пројекту.

Један од пројеката подразумева изградњу основа за безбедност умрежених аутомобила и аутономне вожње. Амерички произвођач чипова "Интел", јапански добављач аутомобилских делова "Денсо" и четврти највећи произвођач аутомобила на свету, "Стелантис", такође учествују у пројекту.

Координатор још једног од поменутих 11 пројеката рекао је да је немачка подружница "Хуавеја" имала право да учествује у том пројекту и да су компаније изабране на основу "доброг личног искуства, препорука партнера, релевантности за циљеве пројекта."

Шта (ни)је проблем?

Како британски лист оцењује, оно што је значајније од новца који кинеска компанија прима јесте то што се овиме "Хуавеј" поставља у "срце осетљивих технологија блока, упркос напорима око трећине земаља ЕУ да истисну 'продавце високог ризика' из 5Г инфраструктуре."

"Хуавеј" обезбеђује инфраструктурну опрему и ВИ платформе за истраживачке пројекте које подржава ЕУ, који такође укључују квантне сензоре, умреженост и технолошке оквире за аутомобиле оспособљене за самосталну вожњу.

Поред 11 пројеката где је "Хуавеј" добио средства у оквиру програма "Хоризонт Европа", ова кинеска компанија такође учествује у два програма за које није добила грантове од ЕУ.

Европска комисија је саопштила да грантови додељени кинеској компанији износе мање од 1 одсто финансија намењених истраживачким пројектима који се баве 6Г мрежом, ВИ и другим осетљивим технологијама у оквиру "Хоризонта Европа".

"Отвореност програма 'Хоризонт Европа' за међународну сарадњу усклађена је са потребом да се заштите интереси ЕУ у стратешким областима, као и уз поштовање међународних правила и основних вредности ЕУ", наводи се у саопштењу комисије.

Из "Хуавеја" је саопштено да је та компанија учествовала у више од 30 пројеката у оквиру водећег програма ЕУ за истраживање и развој од 2007. године. Како се наводи у саопштењу, међународна сарадња је од виталног значаја и учешће компаније у "Хоризонту Европа" је "независно процењено од стране различитих панела стручњака које је одабрала ЕУ", а затим и званично одобрено.

"Фајненшел тајмс" наводи да су неки западни стручњаци забринути да ће учешће "Хуавеја" у осетљивим технологијама угрозити безбедност унутар блока и да се коси са тежњом ЕУ да остане самостална у развијању критичне технолошке инфраструктуре.

Овај лист је претходно пренео да ЕУ разматра да уведе забрану својим државама да користе услуге компанија које сматрају "безбедносним ризиком", укључујући и "Хуавеј", у развоју осетљивих технологија, додавши да поједине земље блока не сматрају то добрим решењем.

image
VV inauguration
banner