Свет

"Волстрит џорнал": Радници "Хуавеја" и "ЗТЕ" посећивали наводне шпијунске објекте на Куби

"Хуавеј" је у саопштењу одлучно одбацио "неосноване оптужбе", додајући да је "посвећен потпуном поштовању важећих закона и прописа" у државама у којима послује
"Волстрит џорнал": Радници "Хуавеја" и "ЗТЕ" посећивали наводне шпијунске објекте на Кубиwww.globallookpress.com © BAO/http://imagebroker.com/#/search/

Обавештајни подаци из времена Трампове администрације наводе да су радници кинеских телекомуникационих дивова "Хуавеј" и "ЗТЕ" обилазили објекте на Куби за које се верује да су кинеске станице за електронско шпијунирање, кажу извори за "Волстрит џорнал".

Ови подаци охрабрили су сумње претходне администрације САД да би те компаније могле да играју улогу у ширењу капацитета Кине да шпијунира САД са суседне острвске државе, кажу извори.

Амерички лист додаје да се не зна да ли је Бајденова администрација наставила истрагу у том правцу.

Иако ни "Хуавеј" ни "ЗТЕ" нису познати по технологији која је довољно софистицирана да би послужила за прислушкивање, обе компаније су специјализоване у областима које би могле допринети функционисању такве операције, попут интернет сервера и мрежне опреме за потенцијални пренос података у Кину, сматрају извори.

"Хуавеј" је у саопштењу одлучно одбацио "те неосноване оптужбе", додајући да је "посвећен потпуном поштовању важећих закона и прописа" у државама у којима послује. "ЗТЕ" није одговорио на захтев за коментар, додаје лист.

"Волстрит џорнал" је претходно писао да Кина наводно намерава изградњу станице за електронско шпијунирање на Куби, што су кинески и кубански званичници демантовали. Вашингтон је такође првобитно извештај назвао нетачним, да би затим навео да кинеска шпијунска станица на Куби постоји од 2019. године и да то није ништа ново.

Исти лист је, поново се позивајући на званичнике САД, ове недеље писао да Кина и Куба преговарају о оснивању новог заједничког војног центра за обуку на територији острвске државе.

Неки обавештајни званичници кажу да Пекинг своје наводне акције на Куби види као одговор на присуство САД на Тајвану, чију војску наоружава и обучава Вашингтон, пише "Волстрит џорнал", додавши да је на острву за које и САД званично признају као део кинеске територије размештено више од 100 америчких војника.

image