Свет

Научно доказано: Европска унија је апсолутно неразумљива

Анализа 45.000 саопштења за медије Европске комисије показала је да су компликованија од изјава других влада
Научно доказано: Европска унија је апсолутно неразумљиваwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Европска комисија је позната по компликованим и закукуљеним изјавама и саопштењима, а сада је та репутација и научно доказана.

Како преноси портал "Политико", анализа 45.000 саопштења ЕК показала је да су њихове медијске изјаве компликованије од објава влада.

То, наводи аутор извештаја Кристијан Раух из берлинског Центра за друштвене науке (ВБЗ), није само проблем за новинаре већ и политички проблем јер неразумљива саопштења остављају простора евроскептицима и локалним политичарима да тумаче по својој вољи одлуке Брисела.

"Технократска комуникација тако иде на руку онима који желе да изграде имиџ бриселске елите која је одвојена од европског грађанина", рекао је Раух који је анализирао граматику и жаргон саопштења Комисије на енглеском језику у протеклих 35 година.

Поређења ради, Раух је анализирао и дневне листове, научне текстове и саопштења ирске и британске владе и дошао до закључка да су у објаве Комисије више техничке, да им је језик бирократски и препун фраза и неразумљиве терминологије.

Када је реч о "лакоћи читања", само су стручни текстови политичких научника гори од Комисијиних, а када је реч о жаргону, ЕК је успела да надмаши чак и академике.

Када је реч о броју саопштења месечно, почетком 2000их - када су Романо Проди и Хозе Мануел Баросо били на челу - било је у просеку 150 саопштења. Лидер прве "политичке Комисије" Жан-Клод Јункер их је спустио на око 50 месечно, да би под Урсулом фон дер Лајен тај број опет почео да расте.

image