Свет

Мелони у Бриселу послала поруку ЕУ: Нисмо Марсовци

Савезници Ђорђе Мелони оцењују да овај потез шаље сигнал добре воље и спремности на сарадњу са ЕУ
Мелони у Бриселу послала поруку ЕУ: Нисмо МарсовциAP © P Photo/Virginia Mayo

Премијерка Италије Ђорђа Мелони је у првој посети Бриселу откако је преузела дужност крајем септембра. Данас се састала са лидерима Европске уније, а њен план је да придобије званичнике на високим позицијама који су скептични према њеној политици.

Последњих неколико месеци премијерка Италије је покушавала да се представи као умерен и поуздан партнер у међународним односима. Иако се не нада да ће стећи велики број утицајних пријатеља, Мелони покушава да одбаци имиџ "екстремно десничарске усијане главе са дубоко евроскептичним колегама", пише "Политико".

Мелони је покушала да побољша односе између Рима и Брисела, али је схватила да не може да очекује да ће јој колеге из ЕУ бити довољно наклоњене.

Уочи избора у Италији у септембру, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен сугерисала је да би очекивана победа владе крајње деснице "могла да наруши демократске стандарде". Мелони се и након тријумфа суочила са бројним критикама широм Европе. Француски политичари слали су оштре поруке Риму, провоцирајући премијерку да изда бесан одговор, наводи "Политико".

Мелони је као своје прво путовање у Европу изабрала, након што је преузела дужност премијерке, ни мање ни више него срце Европске уније - Брисел. Њени савезници оцењују да овај потез шаље сигнал добре воље и спремности на сарадњу са ЕУ.

"Само путовање је порука", рекао је извор из партије "Браћа Италије", на чијем је челу Ђорђа Мелони.

Италијанска политичарка данас се састала са Урсулом Фон Дер Лајен, као и са председницом Европског парламента Робертом Метсолом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

Она је након сусрета са високим званичницима ЕУ рекла да су разговори били искрени и позитивни.

"Задовољна сам климом на коју сам наишла овде у Бриселу. Вероватно ћу моћи да видим и разговарам са особама и помогнем да се разбије наратив о нама. Ми нисмо Марсовци. Ми смо људи од крви и меса, који појашњавају своја виђења", рекла је Мелони, чија је влада прва италијанска влада крајње деснице од Другог светског рата.

Портпарол Европске комисије раније је открио да ће главне теме разговора бити енергетска криза, планови за опоравак од пандемије вируса корона и сукоб у Украјини.

Једна од тачака раздора могао би да буде италијански план опоравка од последица пандемије. Мелони жели да прилагоди споразум између Рима и ЕУ, у светлу сукоба у Украјини. Италијанска премијерка намерава да издвоји више средстава за енергетску безбедност и снабдевање, преусмеравајући готовину за покривање повећаних трошкова сировина.

Комисија је раније поручила да није спремна да буде флексибилна у погледу плана опоравка, а чини се да је мало вероватно да ће посета Ђорђе Мелони променити њихов став.

"Политико" наводи да Мелони није у потпуности ласкала Европској унији у току предизборне кампање. У коментарима упућеним њеном бирачком телу, упозорила је да су "добра времена у Бриселу прошла" и да је спремна да заступа интересе Италије у Европи. У књизи коју пише критикује Европу коју описује као "инвазивну у малим стварима и одсутну у великим".

Међутим, ставови Ђорђе Мелони по питању сукоба у Украјини слични су онима њених колега у ЕУ. Од самог почетка сукоба, Мелони је пружала подршку Кијеву и потврдила да ће влада наставити да подржава санкције које је ЕУ увела Русији.

image