Свет

Европа тврди да је спремна да снабдева Украјину струјом

Земље које би сигурно могле да обезбеде електричну енергију јесу најближи суседи Украјине, поручила је европска комесарка за енергетику
Европа тврди да је спремна да снабдева Украјину струјом© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Европска комесарка за енергетику Кадри Симсон саопштила је у понедељак да је Европска унија спремна да обезбеди електричну енергију Украјини у случају да руске снаге наставе да оштећују инфраструктуру у земљи, што би могло узроковати несташицу струје.

У интервјуу за украјински "УНИАН", комесарка је устврдила да постоје сви неопходни предуслови да би такво снадевање струјом било могуће, јер су први кораци ка томе били направљени још у марту ове године, када је у року од две недеље синхронизована украјинска енергетска мрежа са остатком Европе.

Земље које би сигурно могле да обезбеде електричну енергију јесу најближи суседи Украјине, рекла је Симсон.

"Без сумње, Украјини је потребна и заслужује нашу подршку. Од пролећа пружамо конкретну, циљану помоћ украјинском енергетском сектору. Што се тиче опреме, алата и материјала потребних за поправку и рестаурацију енергетске инфраструктуре, радимо у три правца: донације држава чланица, донације приватних компанија и фонд који је формирала Енергетска заједница за финансијску помоћ на мој захтев. Поред финансијског доприноса, Комисија координира ове напоре, организује и плаћа превоз. Десетине милиона евра помоћи је већ испоручено или је у процесу испоруке, али је наравно потребно више с обзиром на руске ударе и предстојећу зиму", објаснила је комесарка.

Ипак, како она наводи, да би све потребе Кијева биле задовољене и узимајући у обзир чињеницу да је Украјина недавно затражила четири милијарде евра како би преживела зиму, неопходна је помоћ не само Европе, већ и међународних партнера, различитих финансијских и приватних институција.

Ових дана, државна енергетска компанија "Укренерго" саопштила је да се уводе локалне рестрикције у електроснабдевању, а њихова даља регулација ће зависити од ситуације на терену.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је данас да град поново има воду и осветљење, иако је навео да су могућа и хитна искључења енергије због ситуације.

image