Свет

Швајцарска: Социјалдемократе користе Куртија да добију гласове албанске дијапсоре

Швајцарски медији пренели су да ће Курти у септембру отпутовати у Цирих како би подржао Социјалдемократску партију на савезним изборима у Швајцарској
Швајцарска: Социјалдемократе користе Куртија да добију гласове албанске дијапсореGetty © Omer Messinger

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти састао се са швајцарским сенатором и председником Одбора за правна питања у Парламенту Швајцарске Карлом Сомаругом из редова Социјалдемократске партије, наводи "Албанијан пост".

Како је саопштено из Куртијевог кабинета, Курти и Сомаруга су разговарали о политичкој ситуацији и најновијим дешавањима, као и улози и значају албанске дијаспоре у Швајцарској.

Швајцарски медији пренели су да се очекује да ће Курти у септембру отпутовати у Цирих како би подржао Социјалдемократску партију на савезним изборима у Швајцарској који ће бити организовани 22. октобра.

Социјалдемократска партија Швајцарске, наводи швајцарски "Блик", покушава да искористи Куртија да каналише гласове албанске дијаспоре у Швајцарској.

Иако та посета још није потврђена, премијер тзв. Косова је у интервјуу датом за "Блик" у јануару ове године истакао могућности сарадње Покрета Самоопредељење и Социјалдемократске партије Швајцарске, посебно у предизборним кампањама.

"Циљ је да једни друге подржимо у изборним кампањама тако да обојица ојачамо", изјавио је Курти.

Он је додао и да му је Седрик Вермут, копредседник Социјалдемократске партије, близак пријатељ.

"Седрик је мој добар пријатељ. Наше странке припадају истој идеолошкој породици. У Швајцарској имамо много Албанаца са 'Косова'који су чланови СП-а и у исто време моје партије Самоопредељење. Желимо да помогнемо једни другима у кампањи", рекао је Курти. 

image
VV inauguration
banner