Економија

Швајцарци на мукама: Купили "Креди свис" па упали у дуг од 17 милијарди евра?

УБС је увео низ ограничења за "Креди Свис", да не би одобравали нове кредитне линије које прелазе 100 милиона швајцарских франака (113 милиона долара)
Швајцарци на мукама: Купили "Креди свис" па упали у дуг од 17 милијарди евра?www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Швајцарска банка УБС очекује финансијски губитак од око 17 милијарди долара после преузимања "Креди Свиса", саопштила је банка у среду, после припреме за спасавањe швајцарског ривала, преноси Ројтерс.

УБС процењује да ће губитак због прилагођавања вредности имовине и обавеза групе износити до 13 милијарди долара. Такође, УБС очекује још четири милијарде долара издатака за потенцијалне судске спорове и регулаторне трошкове, саопштила је ова банка.

УБС је проценила и да ће укњижити једнократну добит од 34,8 милијарди долара због куповине "Креди Свиса" за само један део његове књиговодствене вредности.

Овај "финансијски јастук" ће помоћи да се апсорбују потенцијални губици и могао би да доведе до повећања профита у другом кварталу, уколико УБС заврши трансакцију следећег месеца као што је планирано.

УБС је саопштио да су процене прелиминарне и да би се ове бројке могле значајно променити.

Банка је саопштила да би након тога издвојила средства за реструктурирање, али није понудила никакве цифре.

Трошкови реструктурирања - 28 милијарди долара

Аналитичари компаније "Џефрис" процењују да би укупни трошкови реструктурирања, издвајања за судске спорове и планирано гашење јединице могли износити и до 28 милијарди долара.

У међувремену, УБС је увео низ ограничења за "Креди Свис", да не би одобравали нове кредитне линије које прелазе 100 милиона швајцарских франака (113 милиона долара).

"Креди Свис" не може да предузима капиталне издатке веће од 10 милиона франака, ни потписивати одређене уговоре на више од три милиона франака годишње. Документација открива да "Креди Свис" до закључења уговора не може да наложи никакве материјалне измене услова за своје запослене, укључујући накнаде и пензије.

УБС се у марту одлучио да купи "Креди Свис" за три милијарде швајцарских франака (3,4 милијарде долара) и да преузме око пет милијарди франака губитака, који произилазе из гашења дела пословања.

Ово представља, како се наводи, "прво спасавање неке банке од финансијске кризе 2008. године."

Швајцарска држава је подржава овај споразум са до 250 милијарди швајцарских франака и дала гаранцију до девет милијарди франака за потенцијалне губитке "Креди Свиса".

УБС не очекује брзи преокрет за "Креди Свис", која је, после низа скандала и губитака, дошла на ивицу колапса током недавних превирања у банкарском сектору.

УБС саопштава да очекује да ће "Креди Свис" произвести значајне губитке пре опорезивања у другом кварталу и да би процес интеграције могао да потраје три до четири године.

За то време, свака од банака наставиће да одржава своје филијале и опслуживаће своје клијенте.

 

image