Свет

Нигер протерује француског амбасадора, Париз: Немате овлашћења да то захтевате

Војни режим у Нигеру је оптужио Париз да жели да војно интервенише у Нигеру како би вратио Мохамеда Базума на власт
Нигер протерује француског амбасадора, Париз: Немате овлашћења да то захтевате© TANJUG/AP Photo/Sam Mednick

Француска је одбацила захтев војних власти у Нигеру да француски амбасадор напусти ту земљу, рекавши да "пучисти немају овлашћења" да то захтевају, наводи БФМ ТВ.

"Француска је примила к знању захтев пучиста. Пучисти немају овлашћења да поднесу такав захтев, а амбасадоров агреман потиче само од легитимно изабраних власти Нигера", саопштило је Министарство спољних послова за АФП.

Војни режим који је преузео власт у Нијамеју 26. јула дао је француском амбасадору у Нигеру рок од 48 сати да напусти земљу, саопштило је раније Министарство спољних послова Нигера, преноси "Фигаро".

Суочене са "одбијањем француског амбасадора у Нијамеју да се одазове позиву министарства на разговор и другим поступцима француске владе супротним интересима Нигера, власти су одлучиле да повуку агреман Силвену Итеу и да га замоле да напусти територију Нигера у року од четрдесет осам сати", наводи се у саопштењу.

Та одлука уследила је "након низа изјава и непријатељских поступака према Француској", наводи "Фигаро", откако је нигеријска војска 26. јула збацила са власти председника Мохамеда Базума, који је од тада заробљен у резиденцији са делом своје породице. 

Војни режим је оптужио Париз да жели да војно интервенише у Нигеру како би вратио Мохамеда Базума на власт и оценио да је Економска заједница држава Западне Африке (ЕКОВАС) организација која је "поткупљена од стране Француске", некадашње колонијалне силе. 

ЕКОВАС је након пуча увео тешке економске и финансијске санкције Нигеру и запретио војном режиму употребом оружане силе за успостављање уставног поретка.

image