Свет

Афричка унија суспендовала Нигер: Вратити свргнутог председника на власт

АУ је позвала државе чланице и међународну заједницу да не чине никакве потезе или акције које могу дати легитимитет нигерској војној хунти
Афричка унија суспендовала Нигер: Вратити свргнутог председника на властGetty © Sean Gallup/Getty Images

Афричка унија (АУ) суспендовала је Нигер из учешћа у свим својим активностима након војног пуча у тој земљи, саопштено је данас из АУ.

У истом саопштењу, нови лидери Нигера се позивају да ослободе свргнутог председника Мохамеда Базума и да се врате у своје касарне, преноси Ројтерс.

АУ је позвала државе чланице и међународну заједницу да не чине никакве потезе или акције које могу дати легитимитет нигерској војној хунти, и навела да ''снажно одбацује'' мешање било ког актера или земље ван Африке.

Савет за мир и безбедност АУ је прихватио позив Економске заједнице држава Западне Африке (ЕКОВАС) да активира резервне снаге за могућу војну интервенцију, као и позив Комисији АУ да процени економске, социјалне и безбедносне импликације размештања таквих снага, додаје се.

Из ЕКОВАС-а је раније поручено да су земље чланице спремне да пошаљу трупе у Нигер, ако дипломатски напори да се обнови изабрана власт пропадну.

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичко деловања партија.

Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.

image