Свет

Већина у Западној Африци подржава пучисте у Нигеру, противе се војној интервенцији

Истраживање је показало да око 60 одсто испитаника у Обали Слоноваче, Нигерији и Гани сматра да је пуч у Нигеру оправдан, док је у Малију, у ком је на власти такође војна хунта, та бројка чак 78 одсто
Већина у Западној Африци подржава пучисте у Нигеру, противе се војној интервенцији© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Већина људи у Западној Африци подржава пучисте у Нигеру и противе се потенцијалној војној интервенцији Економске заједнице држава Западне Африке (ЕКОВАС) у тој земљи, показује истраживање компаније "Премис дата", објавио је "Економист".

Истраживање је показало да око 60 одсто испитаника у Обали Слоноваче, Нигерији и Гани сматра да је пуч у Нигеру оправдан, док је у Малију, у ком је на власти такође војна хунта, та бројка чак 78 одсто.

Владе Обале Слоноваче, Нигерије и Гане запретиле су војном интервенцијом против хунте у Нигеру уколико свргнути председник Мохамед Базум не буде пуштен на слободу и враћен на своју функцију.

Ипак, истраживање показује да се око 60 одсто испитаника у тим земљама противи таквој интервенцији, а многи сматрају да би она могла да доведе до регионалног рата.

Чак су и економске санкције против Нигера упитне. Становници Малија се у великој мери противе таквим мерама, али то мишљење дели и око 58 одсто испитаника у Обали Слоноваче, док су становници Гане по том питању подељени.

Истраживање такође скицира размере привлачности Русије у западној Африци. У Малију 71 одсто испитаника каже да је Русија партнер њихове земље ком највише верују - ниједна друга земља не прелази једноцифрене бројеве.

Мишљења о Француској су, у најмању, подељена. Половина становника Обале Слоноваче каже да најмање верује управо Паризу, а од тога, 65 одсто каже да би их могао придобити само ако би повукао све своје снаге из Западне Африке.

Скоро 30 одсто становника Обале Слоноваче сматра да су вредности Русије најсличније њиховим, мада је нешто већи број њих поистовећује са Француском.

Привлачност Русији је можда делимично последице претходној улози Француске као колонијалног владара Малија и Обале Слоноваче.

У Гани и Нигерији, које је некада водила Британија, Русија је мање привлачна, а грађани обе државе највише верују Америци, наводи се у истраживању.

image