Свет

"Блумберг": Не могу без Руса, САД и Европа и даље купују руску атомску енергију

Западне земље се утркују да реконструишу сопствене капацитете за прераду, али руска доминација на овом пољу остаје недодирљива
"Блумберг": Не могу без Руса, САД и Европа и даље купују руску атомску енергију© Rosatom/via Globallookpress.com

САД и њихови европски савезници покушавају свету да докажу да могу без руске нафте, природног гаса и угља, али су сви они добро свесни да је илузија чак и помисао да се ослободе зависности од руске атомске енергије.

Руски "Росатом", према писању "Блумберга", упркос свим антируским санкцијама остаје доминантан извор горива за нуклеарне електране у свету, покривајући око половину глобалне потражње за обогаћеним уранијумом. 

Западне земље се утркују да реконструишу сопствене капацитете за прераду, од којих је велики део угашен након катастрофе у Јапану. Али им то јако споро иде.

Јер, након нуклеарне катастрофе у Фукушими, међународни инвеститори почели су да оклевају да улажу у нуклеарну енергију, па су неке западне компаније банкротирале.

Ту је ускочила Русија повећавајући тржишни удео не само међу постојећом светском "флотом" нуклеарних реактора, већ и нудећи издашно финансирање нових страних пројеката. Данас, 330.000 радника "Росатома" обезбеђују гориво за мноштво старих реактора у источној Европи и Русији, а компанија гради 33 нове електране у 10 земаља, укључујући Кину и Индију.

"За разлику од западних компанија у нуклеарном бизнису, 'Росатом' је укључен у сваки део ланца снабдевања, од вађења руде до обогаћивања и испоруке горива. Компанија је исто толико израз геополитичке моћи Кремља колико и врло профитабилан бизнис", пише "Блумберг".

Бивше совјетске државе углавном користе гориво "Росатома", иако постоје неки изузеци, попут "Вестингхауса" који је потписао уговоре за снабдевање неких украјинских реактора.

"Али чак и тамо, Украјина наставља да се ослања на 'Росатом' и неће моћи да се у потпуности ослободи зависности Русије све до краја ове деценије.  Сличне изазове имају  државе од Бугарске до Чешке и Финске, где се очекује да ће потрага за алтернативним добављачима трајати годинама. Све у свему, Русија покрива око 30 одсто потражње Европске уније за обогаћеним уранијумом", закључује "Блумберг".

Русија је и даље главни добављач услуга ископавања, млевења, конверзије и обогаћивања уранијума за америчке компаније, а прошле године управо "Росатом" је испоручио око четвртине обогаћеног уранијума купљеног за америчке нуклеарне реакторе.

"Росатом" тренутно испоручује и сав такозвани ХАЛЕУ, или високо обогаћени уранијум, у САД.

Уочена економска рањивост са обе стране Атлантика подстиче, како „"Блумберг" наводи, сарадњу без преседана у поновном покретању циклуса производње нуклеарног горива. 

САД и Канада су се у марту обавезале да ће заједнички обновити капацитете Северне Америке, а САД, Велика Британија, Канада, Јапан и Француска следе посебан споразум о развоју "заједничких ланаца снабдевања који изолују Русију", док Конгрес САД разматра домаћа ограничења на увоз руског уранијума и подстицаје за улагања како би привукао нове добављаче.

И Бајденов Закон о клими и чистој енергији усвојен прошле године, укључује 700 милиона долара за развој домаћих залиха горива за напредне реакторе, а министарство енергетике и "Центрус енерџи" раде на демонстрационом пројекту за ХАЛЕУ.

Европски произвођачи горива такође улажу у нове капацитете, како би одвикли купце од руских добављача и надају се да им је потребно око пет година да се по овом питању удаље од Москве.

"Росатом" је, међутим, за годину дана након специјалне војне операције повећао извоз за више од петине склапајући нове послове на тржиштима у развоју. 

"Напори за диверзификацију од руских залиха изгледају као Франкенштајново чудовиште", поручила је летос ова компанија, тврдећи да, иако западне земље имају појединачне делове ланца снабдевања нуклеарним горивом, ниједна нација не може да се такмичи са брендом вертикалне интеграције – оним који ради цео посао на путу добијања овог горива.

image