Свет

Мекгрегор: Пољска и Литванија хоће инвазију на западну Украјину

Уколико се државе одлуче на операцију, то би НАТО увукло у директан сукоб са Русијом
Мекгрегор: Пољска и Литванија хоће инвазију на западну Украјину© Getty Images

Пољска и Литванија би, без координације својих акција са НАТО-ом, могле да изврше инвазију на западну Украјину упозорава пуковник Даглас Мекгрегор, бивши саветник шефа Пентагона, у интервјуу за "Дајалог воркс".

"Најгоре је што сада постоје потврде да су Пољаци и Литванци заинтересовани за интервенцију, коју би, како тврде, спровели сами, заобилазећи НАТО", каже он.

Бивши амерички официр такве планове Варшаве и Вилњуса оцењује као веома опасне. Будући да је реч о чланицама Алијансе, њихова операција у Русији би могла да буде виђена као акција НАТО-а.

"Ако уђу на територију западне Украјине, сматраће се трупама НАТО-а", прецизирао је Мекгрегор, истичући да ће се, ако се европски савезници одлуче на такав корак, овај војни блок неизбежно наћи уплетен у директан сукоб са руским трупама.

Спољна обавештајна служба Русије иначе је више пута упозоравала на агресивне намере Пољске према Украјини. Према речима директора Спољне обавештајне службе Русије Сергеја Наришкина, Варшава разматра сценарије за фактичко распарчавање суседне државе и рачуна на подршку САД и Велике Британије.

Да би Украјина могла да претрпи озбиљне територијалне губитке ако суседне земље одлуче да се о њу окористе, упозорио је и бивши амерички обавештајац Скот Ритер, такође у уживо програму на "Дајалог воркс". Као "грабљивицу", међутим, он уз Пољску, означава и Мађарску.

"Шта спречава Будимпешту да нападне и заузме Закарпатје где живи мађарско становништво? Шта ће спречити интервенцију Пољске у Волинској области? Ништа", рекао је он.

image