Свет

Пољска: Односи са Украјином нису најбољи, то није тајна

Пољска подржава Украјину у мери у којој је то у складу са националним интересима, каже Павел Јаблонски
Пољска: Односи са Украјином нису најбољи, то није тајнаwww.globallookpress.com © Patrick Pleul/ZB

Заменик пољског министра спољних послвоа Павел Јаблонски изјавио је да односи са Украјином у последње време нису баш најбољи.

"Постоје многа питања око којих Пољска и Украјина нису сагласне. Због примедби неких представника украјинске власти у последње време односи нису били баш најбољи, то нико не крије", истиче Јаблонски.

Он је напоменуо да та држава следи политику својих националних интереса и да "подржава Украјину у мери у којој је то у складу са националним интересима". Тако је увек било и тако ће увек бити - поручио је Јаблонски, преноси "Гардијан".

Подсетимо, украјинско Министарство спољних послова позвало је јуче пољског амбасадора Бартоша Чихоцког на консултације након што је шеф међународног политичког бироа у администрацији пољског председника Марцин Приздач изјавио да би "било прикладно да Украјина почне да цени улогу коју је Пољска играла за Украјину последњих месеци и година", бранећи одлуку Варшаве да забрани увоз украјинског жита.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки поручио је раније да је Украјина учинила огромну грешку тиме што је позвала изасланика Варшаве у Кијеву на рапорт.

"У међународној политици, у контексту текућег рата, и узимајући у обзир огромну подршку коју је Пољска дала Украјини, такве грешке не би требало да се дешавају. Увек ћемо бранити добру репутацију Пољске и њену безбедност, а интереси ни једне друге земље неће превладати над интересима Републике Пољске", написао је Моравјецки на Твитеру.

Након што је Приздач изнео тврдње о украјинској незахвалности на пољској телевизији "ТВП", портпарол МСП Кијева Олег Николенко је рекао да "изјаве о наводној незахвалности Украјинаца за помоћ Пољске нису у складу с реалношћу и као такве су неприхватљиве."

С обзиром да је Европска унија смањила царинске дажбине на украјинске пољопривредне производе за извоз с надом да ће потпомоћи урушену украјинску економију, јефтино украјинско жито преплавило је заједничко тржиште ЕУ, изазвавши тиме протесте пољопривредника у источном делу блока.

Пет источноевропских земаља, укључујући и Пољску, у почетку су појачале ограничења на украјинско жито, иако је ЕУ у целини касније следила њихов пример формалном забраном.

Украјински председник Владимир Зеленски позвао је Брисел да укине ограничења до 15. септембра, називајући ту политику "неевропском", док је премијер Денис Шмигал такође истакао позицију Пољске као "непријатељску и популистичку."

image