Свет

Зеленски би изборе, али ако Запад плати

Украјински председник каже да је неопходно изменити закон како би се гласање одржало током ванредног стања
Зеленски би изборе, али ако Запад плати© Tanjug/Doug Mills/Pool via AP

Владимиру Зеленском, наводно, уопште није стало до лидерске фотеље, па би желео да се у Украјини одрже избори, иако, авај, закон забрањава одржавање гласања током ванредног стања.

"Законом је забрањено је одржавање избора, јер их је тешко одржати. Мој одговор је врло једноставан - ако су наши парламентарци спремни, јер биће потребно да усвоје измене изборног закона, и ако САД заједно са Европом пруже финансијску подршку. Нећу изборе на кредит, а они неће да узимају новац од наоружања", рекао је Зеленски, а пренеле "РИА Новости".

Још један од услова је, како каже, и да инострани посматрачи буду "у рововима", како би избори "били легитимни".

"Не бих да маштам да ћемо без избора живети три, пет или седам година. Не држим се толико власти. Не држим толико ни до чега. Волео бих да се избори одрже", рекао је Зеленски у етру "Свеукрајинског телетона".

У Украјини је, иначе, 24. фебруара 2022. уведено ванредно стање, а дан касније је Владимир Зеленски потписао указ о општој мобилизацији. 

Врховна рада је крајем јула продужила ванредно стање до 15. новембра 2023. године. Било је планирано да се избори за Врховну Раду одрже крајем октобра, али због продужења ванредног стања то неће бити могуће, рекао је украјински парламентарац Алексиј Гончаренко.

image