Свет

Зеленски тврди: САД ће наставити да наоружавају Украјину по израелском моделу

Могућа смена руководства након председничких избора наредне године неће утицати на посвећеност Вашингтона, сигуран је украјински председник
Зеленски тврди: САД ће наставити да наоружавају Украјину по израелском моделуwww.globallookpress.com © President Of Ukraine/Keystone Press Agency

Сједињене Америчке Државе ће Кијеву пружати дугорочну војну помоћ сличну оној коју пружају Израелу, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.

Потенцијална промена руководства у Белој кући не би утицала на ту посвећеност, Устврдио је украјински лидер током телевизијског интервјуа покушавајући да опише безбедносне гаранције које Украјина тражи на свом "путу у НАТО" могле да изгледају. 

Подсетимо лидери војног блока који предводе САД нису понудили Украјини мапу пута за чланство на самиту у Литванији прошлог месеца, иако су земље Г7 обећале наставак помоћи.

"Дефинитивно ћемо имати израелски модел, онај који подразумева оружје, технологије, обуку, финансирање итд", рекао је Зеленски.

Израел је био највећи прималац америчке стране војне помоћи од Другог светског рата, али су годишња издвајања за Украјину премашила она која су понуђена Тел Авиву од ескалације руско-украјинског сукоба прошле године.

Та блискоисточна држава није део НАТО-а, што значи да чланице блока нису законски обавезне да стану у њену одбрану у случају напада. Вашингтон је, међутим, своју посвећеност израелској безбедности описао као "челичну".

На питање новинара хоће ли западне безбедносне гаранције Украјини преживети могућу промену руководства у Вашингтону, Зеленски је био уверен да хоће.

"О томе се гласа у Конгресу", рекао је он, додавши да ће сличне споразуме са европским земљама такође ратификовати њихова законодавна тела.

Међутим, Вашингтон је претходно одустајао од међународних обавеза након промене руководства. Администрација бившег председника Доналда Трампа неславно се повукла из међународног споразума о иранском нуклеарном програму који се сматрао великим дипломатским достигнућем за време Трамповог претходника, Барака Обаме.

Западни медији су последњих недеља сугерисали да САД неће одржати тренутни ниво подршке Кијеву следеће године, када ће се демократски лидер Бајден борити за други председнички мандат.

Неколико истакнутих републиканских кандидата позвало је да се помоћ Украјини у потпуности укине, или барем смањи и подвргне јачој контроли. На листи критичара предњачи Трамп, који неупитно води у трци за републиканског кандидата, према бројним истраживањима јавног мњења.

image