Свет

Руска војска стигла у Белорусију на вежбе ОДКБ "Борбено братство 2023"

Вежбе ће се одржавати на полигонима и теренима Брестске, Гродњенске и Минске области од 1. до 6. септембра
Руска војска стигла у Белорусију на вежбе ОДКБ "Борбено братство 2023"Getty © Photo by Brendan Hoffman/Getty Images

Ешалон са руским војним контингентом стигао је у Брест ради учешћа у заједничким војним вежбама "Сарадња 2023" земаља Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), саопштилo је Министарствo одбране Белорусије.

Претходно су у Белорусију стигли војни контингенти из Киргизије, Таџикистана и Казахстана, који ће учествовати у заједничким оперативно-стратешким вежбама "Борбено братство 2023", које ће се одржати на територији Белорусије од 1. до 6. септембра.

Вежбе ће се одржавати на полигонима и теренима Брестске, Гродњенске и Минске области. У општем концепту вежби "Борбено братство 2023" предвиђене су заједничке и специјалне вежбе "Сарадња 2023" са одрађивањем задатака за примену снага и средстава система колективне безбедности ОДКБ у циљу решавања кризних ситуација у источноевропском региону колективне безбедности ОДКБ.

У оквиру вежби планирано је да се на територији Белорусије одржи пет заједничких и специјалних вежби. Тако ће се на вежби "Интеракција-2023" разрадити употреба снага и средстава система колективне безбедности за решавање кризне ситуације у источноевропском региону ОДКБ. 

У оквиру вежбе "Потрага 2023" користиће се извиђачке јединице, а током вежбе "Ешалон 2023" одрађиваће се дејства снага и средстава логистике. 

На специјалној вежби "Баријера 2023" биће створена заједничка формација радијационе, хемијске, биолошке заштите и медицинске подршке. Предвиђена је и специјална вежба "Рок 2023" са јединицама Министарства за ванредне ситуације. 

У завршној фази вежбе "Борбено братство 2023" планирано је одржавање заједничке вежбе са Мировним снагама ОДКБ "Неуништиво братство 2023" у Киргистану.

Поред Белорусије, која ће председавати ОДКБ-ом 2023. године, у организацији су Јерменија, Казахстан, Киргистан, Русија и Таџикистан. 

image