Свет

Лукашенко: "Русија и Белорусија се спремају као једна војска"

Председник Белорусије Александар Лукашенко је рекао да ни он, ни белоруске специјалне службе не виде да је Запад спреман за свеобухватне преговоре о Украјини
Лукашенко: "Русија и Белорусија се спремају као једна војска"www.globallookpress.com © Iranian Presidency/Keystone Press Agency

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу састао се у Минску са председником Белорусије Александром Лукашенком који је поручио да је Минск спреман да испуни своје обавезе у оквиру постојећих споразума са Москвом.

"Једном речју, све што Белоруси морају да ураде у оквиру отвореног, стварног споразума, ми ћемо учинити. Немојте сумњати у то", рекао је белоруски председник, преноси Спутњик Белорусија.

Лукашенко је истакао да се белоруска и руска страна припремају као јединствена војска и све се одвија онако како се договарао са руским председником Владимиром Путином.

"И наши и ваши официри припремају момке. И Белоруси и Руси се обучавају, да би, уколико буде било потребно, наши први редови - браниоци Савезне државе, могли да одбију сваку агресију. Нико се овде не дели, ми се спремамо као једна војска. Сви за то знају и ми то не кријемо. А у модерном свету то не може ни да се сакрије", рекао је Лукашенко.

Како је пренела агенција Белта, Лукашенко је рекао да ни он, а ни белоруске специјалне службе не виде да је Запад спреман за свеобухватне преговоре о Украјини.

"Немам намеру никога да плашим, ви још мање. Сви су ионако преплашени. Али ако они желе да мирно живимо у нашем региону, не обазирући се на то како на то гледају с друге стране океана - и Русија и Белорусија су за то спремне. Ако желе да ратују и то не само до последњег Украјинца или Пољака или плаћеника - то је њихова ствар, њихово право. За сада, на пример, наше службе не виде да су спремни за свеобухватне преговоре и да се договарају на један људски начин", рекао је он коментаришући то да ли су опоненти спремни за нормализацију ситуације у региону.

Опоненти гледају како да продуже рат, рекао је Лукашенко и додао да се у том случају "специјална операција неће прекинути".

"Али, ви то боље знате", рекао је он Шојгуу.

image