Русија

Руска и белоруска војска започеле штабну обуку у Белорусији

Вежбе имају за циљ повећање компатабилности заједничке војске Русије и Белорусије како би била спремна за следећу фазу припрема за заједничку оперативну вежбу "Штит Уније – 2023", јавља белоруски војни ресор
Руска и белоруска војска започеле штабну обуку у Белорусијиwww.globallookpress.com © MFA Russia

У Белорусији почиње Заједничка штабна обука Заједничке команде Регионалне групе снага током које ће представници Белорусије и Русије разматрати доношење одлука о употреби регионалне групе за обезбеђење војне безбедности Савезне државе, саопштило је Министарство одбране.

"Током недеље ће представници војних ресора две државе увежбавати доношење одлука о употреби регионалних групација у интересу обезбеђења војне безбедности држава Уније на основу искуства оружаних сукоба последњих година", наводи се у саопштењу.

Белоруски војни ресор је саопштио да вежбе имају за циљ повећање компатабилности заједничке војске Русије и Белорусије како би била спремна за следећу фазу припрема за заједничку оперативну вежбу "Штит Уније – 2023" који ће се одржати на територији Руске Федерације у септембру 2023. године.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је 10. октобра најавио почетак формирања регионалне групе трупа, чију ће основу чинити белоруски војници. Према његовим речима, ова одлука је донета након преговора са руским председником Владимиром Путином због заоштравања ситуације на западним границама Уније.

Министарство одбране најавило је долазак првих ешалона са руским војницима у Белорусију 15. октобра, а у вежби ће учествовати око 9.000 руских војника.

image