Свет

Што није ископано, минирано је: Украјинци признају да им контраофанзива не иде

Руска одбрана је превише добро припремљена, признају Украјинци
Што није ископано, минирано је: Украјинци признају да им контраофанзива не иде© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Иако су, наводно, пробили прву линију руске одбране на делу јужног фронта, украјински војници кажу да им изузетно тешко да постигну већи напредак или озбиљнији пробој.

Украјинске јединице тврде да су заузеле село Роботине у Запорожју и да се крећу према неколико других у покушају да стратешко чвориште Токмак доведу у домет артиљерије.

Специјалиста за комуникације Олександр Солонко детаљно је објаснио колико је тешко напредовање у овој области.

"Ко год да сте, јуришна група, тим за евакуацију, извиђање из ваздуха или са земље, ваше кретање је видљиво издалека. Непријатељ се већ дуго спрема да нас упозна", навео је Солонко на Иксу, раније познатом као Твитер. "Постоји ограничен број приступних путева и логистичких путева који су сваки дан на удару граната и артиљерије. Сигурно ће вас приметити. У суштини је немогуће обавити посао а да останете потпуно невидљиви за непријатеља".

Солонко каже и да су руска утврђења разрађена.

"Постоји читав систем ровова, земуница, стварних тунела на неким местима... аутоматских бацача граната, митраљеза, противтенковских ракетних система. Противтенковски ровови и минска поља простиру се преко поља", написао је он. "Оно што није ископано, минирано је. Морамо да прођемо кроз све ово да бисмо кренули напред".

Запад је фрустриран спорим напредовањем украјинских снага које на сваком кораку наилазе на минска поља, што самим тим чини и Кијев нервозним јер страхује да ће остати без војне и друге помоћи.

"Они са ружичастим наочарима верују да је украјинским оружаним снагама требало много времена да избаце Русе из села Роботине, али они нису видели систем одбране који је морао да се савлада да би се Руси одгурнули од Мариупољског аутопута и приближили се селу, опколили га и онда ушли. Урађен је огроман посао", тврди Солонко.

"Наши положаји на заузетој територији су окружени минама и жицом. Праве се стазе за улазак, постепено се чисти околина", додао је он.

Један украјински официр рекао је за Си-Ен-Ен да је отворени терен изазов.

"Дронови су на небу даноноћно, и наши и њихови. Дакле, немогуће је сакрити било какво кретање опреме, сваки маневар одмах постаје познат непријатељу и почиње гранатирање или артиљеријом или беспилотном летелицом", рекао је он.

Официр је рекао да за разлику од Бахмута, овде нема подрума у којима би могли да се склоне. "Овде су само отворена поља и бомбардоване шуме, од којих практично ништа није остало".

image