Свет

Великодушна помоћ Запада: Обучавани на "бредлијима", дали им борбена возила из доба рата у Вијетнаму

Украјинска контраофанзива, која је почела у јуну, имала је за циљ да стави Русију у дефанзиву, али то се није десило
Великодушна помоћ Запада: Обучавани на "бредлијима", дали им борбена возила из доба рата у Вијетнамуwww.globallookpress.com © Philipp Schulze

Украјинска контраофанзива није требало да изгледа овако, констатује британски "Гардијан" коментаришући руска борбена дејства на град Купјанск и околину.

Лист уз то износи скоро невероватан податак да су се војници 32. бригаде Оружаних снага Украјине, која делује у правцу Купјанска, жалили да, иако су обучени у Немачкој да користе америчка борбена возила "бредли", достављени су им оклопни транспортери М113 који се производе од 1960. године и нашироко су коришћени у Вијетнамском рату.

Такође, војници страхују да Русија, која има око 100.000 војника у поменутом подручју, својим спорим и упорним нападима може да направи од Купјанска нови Бахмут, али и да се домогне реке Оскил.

"Није требало да буде овако. Украјинска контраофанзива, која је почела у јуну, имала је за циљ да стави Русију у дефанзиву. Али почетком августа руске снаге су кренуле у напад на Купјанск и околину, око 100 километара источно од Харкова. Украјинци су били затечени, па се линија фронта померила. Стратегија нападача је позната: гранате стижу с удаљености од око 10 километра источно и јужно од града", пише "Гардијан".

Портпарол украјинске команде на источном фронту Сергеј Черевати рекао је да руске снаге испаљују око 500 артиљеријских граната дневно између Купјанска и Лимана, што је знатно више од Украјинаца.

"Ако постоје четири руска удара, ми одговарамо једним", прецизирао је.

Локалне власти су зато најавиле евакуацију цивила из Купјанска и с територија источно од града, области која је враћена под украјинску контролу у борбама прошлог септембра и у којој живи нешто више од 10.000 људи.

Командант копнених снага Украјине генерал-пуковник Александар Сирски посетио је област, разговарао о појачањима с локалним командантима и признао да је ситуација постала, како је рекао, компликована.

Гувернер Харковске области Олег Синегубов рекао је да је око 600 становника одлучило да оде из својих домова у протеклe две недеље. Остало је око 12.000 људи за које Синегубов тврди да нису нужно проруски оријентисани већ да не желе да напусте своје огњиште.

image