Свет

Пуч у Габону: Војска преузела власт

Официри су објавили распуштање свих институција власти и поништење резултата председничких и парламентарних избора
Пуч у Габону: Војска преузела властwww.globallookpress.com © Tsgt Brian Kimball/ZUMAPRESS.com

Група официра Габона појавила се рано јутрос на телевизијском каналу "Габон 24" и саопштила да су преузели власт, након што је државно изборно тело објавило да је председник Али Бонго Ондимба освојио трећи мандат, преноси агенција Франс прес.

Бонго Ондимба је, наводно, освојио 64,2 одсто гласова, док је његов главни ривал, Алберт Ондо Оса добио 30,7 одсто гласова.

Официри су објавили распуштање свих институција власти и поништење резултата председничких и парламентарних избора.

"Габонски војници најављују на телевизији поништавање избора и распуштање институција", наводи се у телевизијској поруци.

Али бен Бонго Ондимба (64) је син другог председника Габона, Омара Бонга Ондимбе, који је био на власти 41 годину. Устав Габона не предвиђа ограничење броја председничких мандата.

Опозиција је раније тврдила да су власти на изборима прекршиле закон и да се не слажу са њиховим резултатима. У земљи је уведен полицијски час, а истовремено је блокиран и приступ интернету. Пре тога су спољне границе Габона биле затворене. Министар унутрашњих послова Ламберт Ноел Мата рекао је да у земљи постоје снаге које могу да подрију стабилност и мир. Власти Габона су раније обуставиле емитовање француске радио станице РФИ и ТВ канала Франс 24.

Још нема речи колико ће трајати суспензија медија. Група "Франс медиас монд", у чијем су власништву Франс 24 и РФИ, изразила је "жаљење и изненађење због овог корака власти Габона, за који нема основа". Група је у саопштењу навела да садашња одлука лишава грађане те афричке земље "два главна извора поузданих и независних информација".

У главном граду Либрвилу чује се пуцњава.

image