Свет

Легионарска болест хара НАТО базом: Сумња на саботажу, истрага у току

Према подацима од понедељка, током епидемије, која траје већ две недеље, од 144 особа које су се заразиле, најмање 11 људи је већ умрло
Легионарска болест хара НАТО базом: Сумња на саботажу, истрага у току© Justin Sullivan/Getty Images

Епидемија легионарске болести, узроковане бактеријом легионела, избила је 17. августа у Жешову, главном граду подкарпатског војводства и стратешком чворишту НАТО-а, што је довело до истраге служби безбедности, како би се утврдио извор заразе.

Легионарска болест је атипично запаљење плућа изазвано бактеријом која живи и развија се у влажним срединама, као што су системи за климатизацију из којих ваздуха доспевају у климатизовану просторију.

Легионелоза је болест која се не може преносити међусобним контактом, а према већини извора, немогуће је добити је уносом контаминиране воде – већ само удисањем аеросола (из капљица затроване бактеријама – на пример, под тушем).

То се највероватније догодило у случају избијања епидемије у Жешову – тестови су показали да је вода у градском водоводу контаминирана бактеријом легионеле, пише "Еурактив".

Иако је град потврдио да је вода из водовода можда узрок проблема, извор бактерије се још утврђује.

Прошлог викенда (25. и 26. августа), водоводни систем у Жешову је дезинфикован увођењем дозе хлора 20 пута веће од стандардног нивоа. Градски водовод ову процедуру обавља једном годишње, али овај пут је то урађено ургентно.

Према подацима од понедељка, од почетка епидемије пре две недеље, болешћу се заразило 144, а умрло је најмање 11 људи, међу којима су већином старије особе.

Иначе, болест је добила име по америчким легионарима који су на скупу у једном хотелу у Филаделфији 1976. године оболели од тада непознатог обољења, које је у неким случајевима било смртоносно.

image