Свет

Последице корона мера: Епидемија гојазности међу америчким војницима

"Подаци су поражавајући. Заправо, ради се о драматичном проблему националне безбедности“, рекао је Чејни
Последице корона мера: Епидемија гојазности међу америчким војницимаGetty © Scott Olson / Staff

Најмање 10.000 америчких војника постало је гојазно током пандемије. Све је последица "закључавања", то јест изостанка нормалног дневног режима, резултат је новог истраживања које се бавило тежином војних лица а спроведено је у периоду фебруар 2019 – јун 2021. године.

Проблеми с килажом забележени су и у америчкој морнарици и међу маринцима, наводи Асошијетед прес.

Од испитаних 200.000 војника скоро 27 одсто оних који су пре пандемије били здрави постали су гојазни, а сада је гојазно и 16 одсто оних који су пре короне имали вишак килограма. Пред пандемију 18 одсто војних лица САД било је гојазно, док проценат расте на 23 до 2021. године.

"Војска мора да се усредсреди на то како да своје запослене врати у форму", саопштили су из Центра за истраживање здравствених услуга из Бетезде, у Мериленду, а који је водио истраживање.

А подаци савезног истраживања указују на то да гојазне особе коштају војску више од 650.000 радних дана годишње, док здравствена заштита у вези с гојазношћу прелази 1,5 милијарди долара сваке године за садашње и бивше припаднике службе и њихове породице.

Војно руководство већ више од деценије алармира јавност на ову пошаст која је погодила и њене редове, а пандемија је тек погоршала проблем, изјавио је бригадни генерал америчких маринаца Стивен Чејни, пренео је АП.

Такође, у последњој регрутацији (2022/2023) војска први пут у историји није успела да попуни потребну квоту, фалило је 15.000 лица, тј. 25 одсто, и то махом због тога што чак 75 процената пријављених старости од 17 до 24 године нису испуњавали услове регрутације, често јер су предебели. Дакле, гојазност у старту дисквалификује више од 10 одсто потенцијалних регрута.

"Подаци су поражавајући. Заправо, ради се о драматичном проблему националне безбедности", рекао је Чејни.

Због вишка килограма припадници службе не могу да прођу здравствене прегледе, односно кондиционе тестове, што може довести до казни или чак окончања њихове војне каријере.

image