Свет

Мета суспендовала "фект-чекере" у Аустралији: Прекрајали извештаје, утицали на јавно мњење

Извештаји "Лабораторије чињеница" Краљевског института за технологију објављивани су у периоду када је њихова лиценца истекла
Мета суспендовала "фект-чекере" у Аустралији: Прекрајали извештаје, утицали на јавно мњењеGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Сарадници "Мете" са престижнoг аустралијског института који се баве "провером чињеница" на Фејсбуку водили су кампању покушавајући да утичу на јавно мњење када је у питању предстојећи референдум о признању статуса домородаца, открива "Скај њуз" у новом исцрпном извештају.

Након откривене пристрасности Фејсбукових тзв. фект-чекера, "Мета" је одлучила да суспендује учешће истраживача са Краљевског института за технологију у Мелбурну (РМИТ) из програма спољних сарадника за проверу чињеница.

Како наводи "Скај њуз", фект-чекери тзв. "Лабораторије чињеница" РМИТ-а су покушали да утичу на јавно мњење по питању предстојећег референдума о стварању новог политичког ентитета који би представљао "парламент и извршну владу" за питања која се односе на Абориџине и народе са острва у Торесовом мореузу.

У периоду између 3. маја и 23. јуна, свака "провера" чињеница РМИТ-ових запослених односила се на медијске извештаје и ставове који су се противили увођењу поменутог политичког тела.

Расел Скелтон, шеф "Лабораторије чињеница" и бивши новинар "Еј-Би-Сија" поделио десетине твитова у којима критикује конзервативне ставове и новинаре. Скелтон је такође експлицитно позивао народ да гласа "за" на предстојећем референдуму, а што се коси са начелима Међународне мреже за проверу чињеница (ИФЦН).

Како наводи "Скај њуз", извештаји "Лабораторије чињеница" Краљевског института за технологију објављивани су у периоду када је њихова лиценца код ИФЦН већ истекла.

Тим РМИТ за овај посао је наводно био плаћен 740.000 долара.

Поврх тога, у извештају "Скај њуза" се наводи да РМИТ није једина академска установа из које се води кампања за утицање на јавно мњење по питању предстојећег референдума.

Како наводи аустралијски медиј, академик Викторија Филдинг са Универзитета у Аделејду удружила се са лоби групом "Аустралијанци за Мардока" и делила је нетачне статистичке извештаје када је у питању медијско извештавању о референдуму. То би био основ за лажну тврдњу да су медији криви уколико овај предлог не буде усвојен.

Филдинг води тим овог универзитета који се бави анализом и провером медијског извештавања о предстојећем референдуму. Њен тим је закључио да је негативно чак 76 одсто извештаја медија из конгломерата "Њуз корп Аустралија" о референдуму.

Али, "Скај њуз" је, након ревизије, закључио да су се Филдинг и њени сарадници више фокусирали на негативне ставове у медијима, а игнорисали су позитивне.

image