Свет

Ко је нови британски министар одбране: Интернет гуру који је улепшавао своју страницу на Википедији

"Ухваћен је у злочину" али тек након што је заборавио да се излогује са свог налога док је покушавао да обрише део о свом гафу током кампање за међуизборе 2007. године
Ко је нови британски министар одбране: Интернет гуру који је улепшавао своју страницу на ВикипедијиGetty © Carl Court

Грант Шапс, доскорашњи министар за енергетску безбедност у влади британског премијера Ришија Сунака, преузеће ресор одбране од одлазећег министра Бена Воласа, који је раније данас поднео оставку.

Тај педесетчетворогодишњи политичар важи за једног од искуснијих у владајућој Конзервативној партији, а последњих годину дана обављао чак пет различитих министарских функција - што је неуобичајено чак и за хаотичну британски политику.

Шапсу, као и многим другим британским политичарима, контроверзе нису стране. Он се 2012. нашао у центру пажње, када је откривено да је анонимно уређивао сопствену страницу на Википедији, где је уклонио одељак о свом успеху у школи, али и део у ком је писало да је "склон гафовима".

Он је, такође, на тој интернет енциклопедији додавао и делове у којима себе представља у позитивном светлу, као пример наводећи свој рад са бескућницима.

Пишући у трећем лицу, додао је: "Његов рад је постао довољно утицајан у сектору помоћи бескућницима да су се, када је у мају 2008. покренуо Фондацију за бескућнике са лидером конзервативаца Дејвидом Камероном, сви водећи људи из сектора придружили саветодавном панелу те Фондације", објавио је "Гардијан" 2012. године.

Он је на крају "ухваћен у злочину" - али тек након што је заборавио да се излогује са свог налога док је покушавао да обрише део о свом гафу током кампање за међуизборе 2007. године.

Шапсова каријера као уредника на Википедији окончана је када му је налог суспендован - и то због покушаја да на том сајту "оцрни" своје ривале унутар Конзервативне партије. 

"Гардијан" подсећа и на још један Шапсов "гаф", односно на то да се он 2005. године под псеудонимом Мајлк Грин представљао као "гуру за интернет маркетинг" и покренуо фирму за продају преко интернета "ХауТуКроп".

Он је 2007. године, користећи псеудоним, тврдио да његове муштерије "загарантовано могу да зараде 20.000 долара за 20 дана", а да ће им он у супротним вратити новац – али тек након што потроше 200 долара на куповину његовог софтвера.

Шапс је касније тврдио да је користио име Мајкл Грин "како би посао одвојио од свог политичког рада".

Нови британски министар одбране се нашао на удару критика и када је откривено да је он требало да добије токене криптовалута у вредности од више стотина хиљада фунти као плату за саветовање блокчејн стартапа "ОпенБрикс", и то пре него што су ти токени пуштени у јавну трговину.

У регистру финансијских интереса чланова Парламента, Шапс је ову улогу навео као "неплаћену".

Како је пренео Би-Би-Си, Шапсово именовање на место министра одбране је наишло на "помешане реакције", а многи су га критиковали због недостатка војног искуства.

Шапс није губио време и свега неколико минута након што је потврђено да ће постати министар обране је на друштвеној мрежи Икс написао да ће "наставити са подршком Украјини у борби против Путинове варварске агресије".

Занимљиво је и то да је он у својству министра за енергетику Украјину посетио прошле недеље. 

image