Свет

Специјалне вежбе ОДКБ разрађују претње по биолошку безбедност

Вежбе се одржавају на полигонима и теренима Брестске, Гродњенске и Минске области од 1. до 6. септембра
Специјалне вежбе ОДКБ разрађују претње по биолошку безбедностwww.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russi/Twitter.com

У оквиру вежби Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), које се одржавају у Белорусији од 1. до 6. септембра, разрађују се претње биолошкој и хемијској безбедности, саопштило је Министарство одбране те земље.

"У току специјалне вежбе са заједничким формирањем радијационе, хемијске, биолошке заштите и медицинске подршке ОДКБ 'Баријера-2023', решавају се питања минимизирања биолошких претњи, извођења неспецифичног биолошког извиђања подручја коришћењем прорачуна РЦМ-6, евакуација оболелих и комплетан специјални третман људства, војне опреме, наоружања и опреме", наводи се у саопштењу.

У министарству су указали да је у циљу спречавања ширења условне биолошке претње распоређена карантинска зона у којој је смештена јединица. 

Наглашава се да се особље прати у округу и благовремено реагује када се појаве нови случајеви.

Министарство је раније саопштило да је ешалон са руским војним контингентом стигао у Брест ради учешћа у заједничким војним вежбама "Сарадња 2023" земаља ОДКБ.

Претходно су у Белорусију стигли војни контингенти из Киргизије, Таџикистана и Казахстана, који ће учествовати у заједничким оперативно-стратешким вежбама "Борбено братство 2023", које ће се одржати на територији Белорусије од 1. до 6. септембра.

Вежбе ће се одржавати на полигонима и теренима Брестске, Гродњенске и Минске области. У општем концепту вежби "Борбено братство 2023" предвиђене су заједничке и специјалне вежбе "Сарадња 2023" са одрађивањем задатака за примену снага и средстава система колективне безбедности ОДКБ у циљу решавања кризних ситуација у источноевропском региону колективне безбедности ОДКБ.

image