Свет

Лукашенко: Главно је зауставити конфликт, о узроцима ћемо касније

Лидер Белорусије данас се у Минску састаје са секретарима безбедности држава чланица ОДКБ-а са којима ће разговарати о безбедносним претњама
Лукашенко: Главно је зауставити конфликт, о узроцима ћемо каснијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Iranian Presidency Office

Председник Белорусије Александар Лукашенко данас је истакао да је тренутно најбитније зауставити конфликт у Украјини, а не тражити његове узроке, иако ће о томе несумњиво бити речи, али касније.

"Ниједан наш састанак није прошао без разговора о ситуацији у Украјини. Као већ искусан човек хтео бих да вас замолим и упозорим да сада не тражимо некакве узроке (за кризу). О њима ћемо говорити пре или касније. Али сада је главно питање да зауставимо овај конфликт", рекао је Лукашенко на састанку са секретарима безбедности држава чланица ОДКБ-а.

Он је прокоментарисао да је "војно-политичка ситуација напета до крајњих граница", а да иза тога стоје хибридни напади на кључне области живота држава чланица организације. "Нападају нас на свим фронтовима", закључио је, те додао да САД желе да поделе Европу и постану њен господар, односно, да се узрок конфликта крије у нечему много већем него што је то Украјина.

Посебно се, како је рекао, данас истичу претње у информационој сфери на чему треба радити. 

Због новонастале геополитичке ситуације и сукоба на границама организације, Лукашенко је предложио да ОДКБ креира нову колективну безбедносну стратегију до 2035. године: 

"Узимајући у обзир велику трансформацију претњи већ сада би било сврсисходно да поразмислимо о концепцији нове стратегије колективне безбедности организације за период до 2035. године. Сматрам да би требало да радимо на предлозима који се тичу будуће архитектуре безбедности евроазијског континента. То је најбитније питање".

Споменуо је да је до сада погинуо велики број украјинских војника и да је уништен велики број украјинске војне технике и додао да ће се у скорије време срести са председником РФ Владимиром Путином.

У Минску се ових дана одржава седница Комитета секретара савета безбедности земаља ОДКБ-а током које ће бити речи о изазовима и претњама по безбедност организације. ОДКБ чини шест земаља: Русија, Белорусија, Јерменија, Казахстан, Таџикистан и Киргиска Република.

image
VV inauguration
banner