Свет

Самит УН о клими: Блокиран приступ непожељним сајтовима

Египатске власти су блокирале приступ на око 700 сајтова на самиту УН о климатским променама
Самит УН о клими:  Блокиран приступ непожељним сајтовимаwww.globallookpress.com © Gehad Hamdy

Учесници 27. Самита УН о климатским променама пријавили су да је блокиран приступ сајту организације Хјуман рајтс воч и другим НВО, чије су информације, како се неводи, неопходне за функционисање самита, преноси "Гардијан". 

На самиту је планирано да њујоршка група за људска права Хјуман рајтс воч има панел дискусију са Амнести интернешнл, чијој се веб страници може приступити преко ва-фаја. Амнести интернешнл је светска организација за заштиту људских права са више од седам милиона чланова.

Листа блокираних сајтова укључује, поред Хјуман рајтс воча, и америчку платформу за блоговање Медиум, египатске независне онлајн новине "Мада маср" и катарску станицу "Ал Џазира".

Египатски провајдери телекомуникација привремено су укинули забрану интернет позива, на пример преко Метине апликације Вацап.

Учесници конференције сматрају да су блокаде део напора египатских власти да одвоје преговоре о климатским променама од питања људских права у Египту, преноси "Гардијан".

Египат користи софистициран систем за блокирање сајтова оних медија и организација за људска права, за које сматрају да су критичне према египатским властима.

Групе за слободу интернета Квириум и Цитизен Лаб утврдиле су како је канадска компанија за обавештајну мрежу Сендвин Инкорпорејтид дозвољавала египатским властима да блокирају веб странице по жељи.

"Египатске власти блокирале су приступ око 700 веб сајтова, међу њима и независне медије и групе цивилног друштва. Ово озбиљно ограничава приступ информацијама о којима треба разговарати, укључујући питања животне средине и људских права", рекао је директор Одељења за животну средину и људска права Хјуман рајтс вочa Ричард Першус.

Египат је од 2017. почео да блокира одређене сајтове, почевши од "Мада Масре" и "Ал Џазире". До септембра 2020. године, Арапска мрежа за информације о људским правима и Мада Маср обавестили су да је у Египту блокирано 628 сајтова.

Непосредно пред почетак Самита о климатским променама, Хјуман рајтс воч је известио о притиску египатских власти на еколошке активисте и независне истраживаче.

"Оваква велика цензура, заједно са систематским хапшењима и кривичним гоњењем новинара, озбиљно је ограничила приступ информацијама и извештавању о темама које влада сматра забрањеним, укључујући и питања животне средине", истакли су у Хјуман рајтс вочу.

image