Свет

Обештећују сиромашне земље због климатских промена?

Највеће тензије ће изазвати баш питање средстава која богате земље треба да обезбеђују онима са нижим приходима
Обештећују сиромашне земље због климатских промена?Gettyimages.ru © Sean Gallup

У египатском летовалишту Шарм ел Шеику данас je почeo Самит УН о клими (COP27), на којем се поставилo питање када ће богате земље платити сиромашнима лоза борбу против климатских промена, изазваних високим емисијама штетних гасова, премоси Ројтерс.

"Први пут се отвара институционални простор да се у оквиру званичног дневног реда самита, а на основу Париског споразума, разговара о хитном питању финансијских аранжмана потребних за решавање постојећих мањака, као о томе како ће се одговорити на губитке и штету", рекао је председник Самита Самех Шукри на отварању пленарне седнице.

Очекује се да ће највеће тензије на скупу изазвати баш питање средстава која богате земље треба да обезбеђују земљама са нижим приходима и са мањом одговорношћу за емисије које загревају климу.

Предлог за формирање тела за накнаду губитака и штете богате земље су на прошлогодишњем самиту у Глазгову блокирале и заложиле се за нови трогодишњи разговор о финансирању.

Дискусија која ће сада бити на дневном реду климатског скупа неће се односити на одговорност или обавезујућу надокнаду, али јој је циљ, како Шукри каже, да буде један од корака до коначне одлуке најкасније 2024.године.

"Укључивање ове теме у агенду одражава осећај солидарности са жртвама климатских катастрофа", додао је он.

image