Свет

Британски парламент усвојио контроверзни предлог Закона о амнестији у Северној Ирској

Британске власти тврде да је све мање вероватно да ће кривична гоњења повезана са догађајима од пре 55 година довести до пресуда и да је закон потребан да би се ставила тачка на сукоб
Британски парламент усвојио контроверзни предлог Закона о амнестији у Северној ИрскојGetty © Charles McQuillan

Британски парламент је у среду дао коначно одобрење за спорни нови закон којим ће се амнестирати бивши војници и борци који су учестовали у сукобу у Северној Ирској уколико буду у потпуности сарађивали са новим истражним телом, преноси Ројтерс.

Породице жртава, организације за људска права и све главне политичке странке на ирском острву – и ирске националистичке и британске унионистичке – осудиле су закон као ускраћивање правде.

Ирска влада је саопштила да разматра покретање правног изазова.

"Не можемо дати амнестију убицама. То није правда", рекао је Јуџин Риви, чија су три брата убијена од стране пробританских милитаната 1976. године, али за чија убиства нико није кривично гоњен.

Он је одобрење од стране парламента описао као "невероватно лошу вест" и "одвратан" развој догађаја.

Око 3.600 људи је погинуло током три деценије сукоба између ирских националистичких милитаната који су тражили уједињену Ирску, пробританских "лојалистичких" паравојних формација и британске војске.

Сукоб је окончан мировним споразумом из 1998. године.

Британске власти тврде да је све мање вероватно да ће кривична гоњења повезана са догађајима од пре 55 година довести до пресуда и да је закон потребан да би се ставила тачка на сукоб.

Предлог закона би створио нову Независну комисију за помирење и опоравак, која би понудила имунитет свима који сарађују у истрагама.

То би спречило пуне истраге, кривична гоњења или грађанске тужбе у вези са кривичним делима из периода "Невоља", како се тај сукоб назива у Уједињеном Краљевству, али не би утицало на појединце који су већ осуђени или чије је кривично гоњење већ почело.

Доњи дом је у среду гласао за поништавање амандмана на предлог закона који је усвојен у Дому лордова, што значи да је за закон потребна само формална краљевска сагласност.

Организација "Амнести интернешенел" описала је одобрење предлога закона од стране Доњег дома као "мрачан дан" за правду у тој земљи.

Ирска влада је саопштила да ће размотрити подношење правног оспоравања закона због кршења Европске конвенције о људским правима. Британска влада је саопштила да је закон у потпуности усклађен са том конвенцијом.

Хилари Бен, портпаролка опозиционе Лабуристичке партије за Северну Ирску, рекла је у дебати у парламенту да ће лабуристичка влада укинути нацрт тог закона.

image
VV inauguration
banner