Свет

После брегзита, расте број Британаца који поседују ирске пасоше

Крај режима слободног кретања доприноси порасту броја Британаца са двојним држављанством
После брегзита, расте број Британаца који поседују ирске пасошеwww.globallookpress.com © Artur Widak

Број Британаца који, после брегзита, имају ирске пасоше порастао је шест пута, извештава британски "Телеграф".

У Енглеској и Велсу сада живи скоро 160.000 Британаца који имају ирске пасоше, показују подаци са пописа становништва из 2021, које је објавила Канцеларија за националну статистику (ОНС). То је ското шест пута више у поређењу са нешто мање од 26.000 људи рођених у Британији, који су имали двојно британско-ирско држављанство 2011, када је такође спроведен попис становништва.

ОНС је саопштио да ово повећање "указује на веће прихватање двојног држављанства након краја режима слободног кретања, када је Велика Британија напустила ЕУ".

Британци са најмање једним родитељом, или баком и дедом из Ирске, имају право да поднесу захтев за двојно држављанство. Поседовање ирског пасоша даје им могућност да се преселе или раде било где у ЕУ.

Ирске власти су известиле о порасту броја захтева за издавање пасоша непосредно након референдума о ЕУ 2016. године. После брегзита, у прва три месеца број захтева скочио је за 83 одсто, односно 37.000 Британаца затражило је ирске пасоше.

Просечна старост оних који имају двојне, британске и ирске пасоше у Великој Британији износи 47 година, наводи ОНС.

Број оних који имају два или више пасоша удвостручио се са 612.000 у 2011, на 1,3 милиона у 2021. години, саопштио је ОНС.

У периоду од 10 година до 2021, број становника који су рођени ван земље и имају неколико пасоша порастао је са 381.200 на 648.700.

Такође, број рођених у Британији, који имају више од једног пасоша, више се него удвостручио и сада износи 587.600. Међу овом групом, Ирци су имали најчешће двојно држављанство, следе Французи и Немци.

Просечна старост Британаца који имају француски или немачки пасош износи 15 година, што сугерише да је реч о деци прве генерације миграната.

image