Свет

Велика Британија и Европска унија постигле споразум о Северној Ирској

Споразум ће отворити ново поглавље у односима ЕУ и Велике Британије, изјавио је британски премијер Сунак
Велика Британија и Европска унија постигле споразум о Северној Ирској© Tanjug/Dan Kitwood/Pool via AP

Велика Британија и Европска унија постигле су споразум о Северној Ирској, пренели су британски медији позивајући се на изворе у британској влади.

Очекује се да ће споразум утицати на побољшање односа Лондона и Брисела, који затегнути од када је Уједињено Краљевство напустило тај блок 2020. године.

Споразум би требало да олакша проток робе између Северне Ирске и остатка Уједињеног Краљевства, као и да тој британској провинцији да више надлежности када је реч о увођењу компликованих трговинских правила која су договорена након брегзита.

Премијер Велике Британије Риши Сунак рекао је да Велика Британија и Европска унија "имају своје разлике", али да су и даље пријатељи, као и да ће споразум "отворити ново поглавље" њихових односа.

Сунак је рекао и да ће северноирска скупштина моћи да суспендује важење одређених правила ЕУ на простору Северне Ирске.

Џефри Доналдсон, лидер Демократске унионистичке партије (ДУП) која заступа интересе протестаната у Северној Ирској и која се противи томе да право ЕУ буде на снази у тој провинцији, рекао је да направљен "значајан напредак", али да али да "у неким секторима економије европско право остаје примењиво у Северној Ирској".

Он је рекао да ће његова партија одлуку о томе да ли ће га прихватити или одбацити донети када буду проучили детаље самог споразума.

Северна Ирска - камен спотицања у односима ЕУ Велике Британије

Северна Ирска је током тридесетогодишњег периода од краја шездесетих до краја деведесетих година прошлог века била поприште сукоба између локалног католичког становништва, које се залаже ја уједињење са Републиком Ирском, и протестаната, који желе да остану део Уједињеног Краљевства.

Мировни споразум који је потписан на Велики петак 1998. године предвиђа поделу власти између представника две заједнице у локалним институцијама, али и укидање граничних прелаза и царина између Републике и Северне Ирске. 

Тај споразум је у великој мери успешно функционисао до 2020. године, када је Уједињено Краљевство и формално напустило Европску унију и њено заједничко тржиште. 

Као део споразума о изласку из Уније, Велика Британија је потписала споразум са Бриселом познат као Протокол о Северној Ирској како би се избегло наметање политички спорних провера дуж копнене границе од 500 километара са Ирском, која је чланица ЕУ.

У пракси, Протокол је створио границу за поједину робу која се креће из Британије ка Северној Ирској, пошто је та провинција, за разлику од остатка Уједињеног Краљевства, остала део јединственог тржишта ЕУ.

То је довело до поларизације и сукоба између католичких партија, које подржавају ближе односе Северне Ирске са Даблином и Бриселом, и протестантских партија, који желе да Северна Ирска остане чврсто интегрисана са остатком Уједињеног Краљевства.

image