Свет

Бајден честитао Нетанијахуу: Ми смо браћа, хајде да направимо историју заједно

Прошле недеље у америчким медијима објављено је да Бајденова администрација наводно планира да бојкотује израелског политичара Итамара Бен-Гвира
Бајден честитао Нетанијахуу: Ми смо браћа, хајде да направимо историју заједноwww.globallookpress.com © JINI

Амерички председник Џозеф Бајден честитао је лидеру Ликуда Бењамину Нетанијахуу на победи на парламентарним изборима у Израелу, шест дана након што објаве резултата, преноси "Џерузалем пост".

Бајден је послао честитке и, према наводима Нетанијахуовог портпарола, рекао: "Ми смо браћа. Хајде да направимо историју заједно."

"Моја посвећеност Израелу је непоколебљива", додао је он.

Нетанијаху је Бајдену рекао да "можемо да дођемо до још историјских споразума (између арапских земаља и Израела). Они су на дохват руке."

"Моја посвећеност савезу (између САД и Израела) и нашим односима је једнако снажна као и увек", додао је нови-стари премијер Израела.

Премијер Велике Британије Риши Сунак честитао је Нетанијахуу свега неколико сати пре Бајдена, док је француски председник Емануел Макрон своје честитке послао у суботу.

Прошле недеље у америчким медијима објављено је да Бајденова администрација наводно планира да бојкотује израелског политичара Итамара Бен-Гвира, за ког се очекује да буде Нетанијахуов коалициони партнер и потенцијални министар полиције.  

image