Свет

Израелски премијер Лапид честитао Нетанијахуу победу; Огласили се и из Европе

Држава Израел је изнад свих политичких калкулација, поручио одлазећи премијер
Израелски премијер Лапид честитао Нетанијахуу победу; Огласили се и из Европеwww.globallookpress.com © Tomer Neuberg

Израелски премијер у техничком мандату Јаир Лапид честитао је лидеру Ликуда и бившем премијеру Бењамину Нетанијахуу победу на парламентарним изборима одржаним у уторак, 1. новембра, преноси "Спутник интернешнл".

Израелска изборна комисија објавила је да ће Нетанијахуов Ликуд имати релативну, а шири десничарски блок апсолутну већину у новом сазиву Кнесета. Ликуд је освојио 32 посланичка места, а читав десни блок укупно ће имати 64 посланика, у парламенту од 120 чланова.

"Држава Израел је изнад свих политичких калкулација", рекао је  Лапид у својој поруци свом наследнику. "Желим срећу Нетанијахуу због људи у Израелу и саме Државе Израел."

Премијер Мађарске Виктор Орбан први је европски лидер који је честитао Нетанијахуу на изборној победи.

"Каква велика победа за Нетанијахуа у Израелу! Тешка времена захтевају снажне лидере. Добродошао назад!", написао је Орбан на Твитеру.

Нетанијаху је рекордер по времену проведеном на челу владе Израела. Он је премијерску функцију обављао у два наврата, од 1996. до 1999. и поново од 2009. до 2021. године. Он је смењен након избора одржаних почетком прошле године, када је формирана широка коалиција партија деснице, центра, левице и арапских партија, на чијем челу се нашао некадашњи Нетанијахуов савезник Нафтали Бенет.

Ова влада пала је у јулу ове године, када је Лапид заменио Бенета на челу владе у техничком мандату. На ванредним парламентарним изборима победу је однео десни блок предвођен Нетанијахуом, који укључује и партије екстремне деснице.

Десничарска коалција Религиозних циониста највећи је добитник избора, пошто су избили на треће место по броју мандата и готово је извесно да ће њихова подршка Нетанијахуу бити неопходна за формирање нове владе.

Итамар Бен-Гвир, један од лидера Религиозних циониста и потенцијални партнер Нетанијахуа написао је на Твитеру да је "Дошло време да успоставимо ред. Дошло је време да неко буде газда."

Он је комрентарисао инцидент у Западној обали, где су припадници израелских снага убили припадника терористичке групе Исламски Џихад и једног неидентификованог мушкарца у одвојеним инцидентима. 

Израелска војска је објавила да су њихови припадници отворили ватру када их је група Палестинаца напала камењем и ручно направљеним бомбама.

image