Свет

Избори у Израелу: Спрема ли се повратак Бењамина Нетанијахуа?

Израелци излазе на биралишта по пети пут у последње четири године
Избори у Израелу: Спрема ли се повратак Бењамина Нетанијахуа?www.globallookpress.com

У Израелу се данас одржавају парламентарни избори, пети у последње четири године. Лидер партије Ликуд и некадашњи премијер Бењамин Нетанијаху покушаће да се врати на чело израелске владе, након што је средином прошле године смењен са те функције, док се његови противници надају да ће осујетити покушаје њега и његових коалиционих партнера да освоје 61 посланичко место, колико је неопходно за формирање већинске владе.

Израелска политичка сцена већ је неко време изразито фрагментирана, а само у тренутном сазиву израелског парламента Кнесета, који има 120 чланова, седи чак 13 политичких партија и коалиција. Највећа од њих, Ликуд, има само 29 посланика, мање од половине броја неопходног за већину. Влада актуелног премијера Јаира Лапида представља широку коалицију религиозних десничара, центриста, левичара и заступника арапске мањине коју спаја само међусобно неповерење према Нетанијахуу.

Иако је популарност некада неприкосновеног Ликуда несумњиво опала са висина достигнутих крајем прошле деценије, ова партија је и даље појединачно најпопуларнија у Израелу. Да ли ће Нетанијаху моћи да формира још једну владу ипак ће зависити од његових (потенцијалних) коалиционих партнера на десници, пре свих коалиције око партија Религијски ционизам и Оцма Јехудит, које предводе Безазел Смотрич и Итамар Бен-Гвир.

Хоће ли контроверзни Итамар Бен-Гвир бити тас на ваги?

Управо је Бен-Гвир последњих месеци постао звезда израелске деснице, а коалиција коју предводи избила је на треће место у истраживањима јавног мњења, иза Ликуда и партије Јеш Атид премијера Лапида. Бен-Гвир је до скоро сматран за екстремисту који се залаже за напуштање мировних преговора са Палестином, анексију Западне обале и протеривање Палестинаца из Израела, због чега је често називан расистом. Средином деведесетих постао је познат када је запретио тадашњем Израелском премијеру Јицаку Рабину, само три недеље пре него што је он убијен у атентату. Током сукоба у Источном Јерусалиму, Бен-Гвир се поново нашао у центру пажње када је потегао пиштољ и позвао полицајце да пуцају на групу окупљених Палестинаца.

Последњих година Бен-Гвир је ипак делимично ублажио своје ставове, па се сада залаже за депортовање "само" оних Палестинаца који нису "лојални грађани Израела". Оваква реторика наишла је на плодно тле у Израелу, који претходних месеци пролази кроз период најинтензивнијих међуетничких сукоба у последњих неколико година. Бен-Гвир је посебно популаран међу млађом генерацијом израелских гласача, разочарану у политички систем своје земље који већ пуне четири године не може да изроди стабилну владу.

Бен-Гвир не крије да је заинтересован са сарадњу са Нетанијахуом након избора. Како пише "Тајмс оф Израел", он се током кампање заложио за увођење такозваног "Француског закона", који штити актуелне премијере од оптужби за корупцију. Ово је нескривени знак добре воље према Нетанијахуу, који се већ годинама бори са оптужбама за корупцију и давање мита.

Уколико буду успели да освоје већину на изборима, очекује се ће Нетанијаху, Бен-Гвир и њихови савезници из религиозних јеврејских партија формирати најдеснију партију у историји Израела.

Јаир Лапид и актуелна власт су у проблему

Партије актуелне владајуће коалиције налазе се у далеко тежем положају од својих ривала и њихове шансе да поново освоје 61 посланичко место изразито су мале. Чак и уколико би некако успели да дођу до те бројке, није извесно да би ова идеолошки шаренолика коалиција успела да постигне договор о формирању нове владе. За премијера Лапида најбоље решење би вероватно била ситуација у којој нико нема већину, те би он остао на челу владе у техничком мандату до нових парламентарних избора.

Питање Палестине, које несумњиво изазива највише интересовања код страних посматрача, није у центру пажње израелске јавности. Док се десница мање или више отворено противи решењу две државе и признавању палестинског суверенитета у Гази и Западној обали, Лапид номинално подржава ту идеју, али без јасног плана како би она могла да се оствари у скоријој будућности.

Нетанијаху ипак није у толико доброј позицији

Ипак, није све тако савршено за Бењамина Нетанијахуа, који би, уколико не буде успео да формира владу, био поражен на изборима по пети пут за редом. То би могло да доведе до позива за његову оставку и у самом Ликуду, што би га практично приморало да оде у нежељену политичку пензију.

"Верујем да није искључен да ће поједини чланови Ликуда напустити партију и ући у коалицију са другим странкама", изјавио је Ариел Кахана, новинар листа "Исраел Хајом" који традиционално заступа ставове блиске некадашњем премијеру.

Истраживања јавног мњења показују да би Ликуд могао да рачуна на око 30 посланичких места, док би либерална партија Јеш Атид премијера Лапида била њихов најближи пратилац са неколико места мање. Нетанијаху ће се надати добром резултату својих савезника на религиозној десници, пре свега коалиције Религиозни ционизам, као и партија Шас и Уједињени Тора јудаизам.

Премијер Лапид ће, осим за своју партију, навијати и за добар резултат коалиције Националног јединства коју предводи актуелни министар одбране Бени Ганц, као и левичарских партија Мерец и Лабуриста.

 

image