Свет

Бајден поткачио Маска: Шириш лажи широм света

Амерички председник негативно је коментарисао преузимање једне од најјутицајнијих друштвених мрежа
Бајден поткачио Маска: Шириш лажи широм светаwww.globallookpress.com © face to face/Instagram

Амерички председник Џозеф Бајден, "поткачио је" Илона Маска рекавши да је милијардер купио платформу друштвених медија која "шири лажи широм света", преноси Си-Ен-Ен.

"У Америци више нема уредника", додао је Бајден током акције демократа за прикупљање средстава у Роземонту.

Његова изјава је уследила након вести да је компанија Твитер јуче отпустила хиљаде радника, 50 одсто својих запослених у циљу смањења трошкова, што би потенцијално могао да промени начин на који једна од најутицајнијих светских платформи функционише, само недељу дана након што ју је купио Маск.

Ово преузимање су пратили извештаји о порасту расистичких коментара и говора мржње на платформи, а неколико великих оглашивача суспендовало је кампање на Твитеру последњих дана, наводи америчка телевизија.

Неке од тих промена су одмах постале очигледне.

Јер чим је "плава птица" почела да лети под Масковом "заставом", уследили су извештаји о порасту расистичких коментара и говора мржње на платформи и неколико великих оглашивача паузирало је своје кампање на Твитеру.

Секретарка за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер нешто раније је рекла новинарима да је Бајден "отворено говорио о томе колико је важно да платформе друштвених медија предузму кораке да се смање говор мржње и дезинформације".

"То уверење се односи и на Твитер, на Фејсбук и на све друге платформе друштвених медија где корисници могу да шире дезинформације", закључила је она.

Маск је, међутим, непосредно пре објављивања вести да је постао влласник ове мреже написао отворено писмо покушавајући да увери оглашиваче да не жели да она постане "бесплатан пакао за све".

Изгледа да није био претерано убедљив будући да је већ у петак ујутру твитовао да је Твитер доживео "масовни пад прихода", за шта је окривио "групе активиста које врше притисак на оглашиваче".

Касније се осврнуо и на отпуштања на Твитеру правдајући се да "нажалост, нема избора када компанија губи преко 4 милиона долара дневно."

image