Свет

САД се плаше балона, а Британија службеника: Наводни кинески шпијун ухапшен па пуштен

Односи Пекинга и Запада погоршали су се последњих година, а МИ5 и ФБИ су 2022. године издали заједничко саопштење у коме су Кину назвали "највећом дугорочном претњом"
САД се плаше балона, а Британија службеника: Наводни кинески шпијун ухапшен па пуштен© Photo by Bruce Bennett/Getty Images

Истраживач запослен у доњем дому британског Парламента је други човек који је у мају ухапшен због оптужби за шпијунажу у корист Кине, пренео је "Сандеј тајмс".

Наводни кинески шпијун бавио се међународном политиком и био је повезан са неколико торијевских посланика на високим позицијама, за које се наводи да су имали приступ строго поверљивим информацијама. 

Међу контактима ухапшеног истраживача били су и Министар за безбедност Том Тугендат и (код нас добро позната) председница парламентарног одбора за иностране послове Алиша Кернс.

У кратком саопштењу Мет полиција је потврдила да су ухапшени човек у тридесетим годинама у Оксфордширу и човек у двадесетим у Единбургу због сумњи за кршење Закона о службеној тајни. Обојица су пуштени уз кауцију. 

Противтерористичка команда лондонске полиције истражује случај. 

"Разумем интересовање јавности, али нам је дужност да осигурамо да активности надлежних не буду нарушене", рекла је Кернс.

Уколико се оптужбе испоставе као тачне, то ће значити "озбиљно заоштравање" односа са Пекингом, рекао је извор близак Кернсовој.

Подсећамо, напети односи Пекинга и Запада погоршали су се последњих година, а МИ5 и ФБИ су 2022. године издали заједничко саопштење у коме су Кину назвали "највећом дугорочном претњом". 

Пекинг је више пута негирао оптужбе за шпијунажу, наводећи да Запад води глобалну клеветничку кампању, те да мора да "напусти хладноратовски менталитет". 

image