Свет

Британија признала шта то тамо гори - Руси спалили наш "челенџер"

Руска артиљерија је погодила тенк који је тада почео да гори, посада је покушала да угаси пожар, али ту је долетео нови удар са руске стране и докрајчио британску војну машину, објаснио је Грант Шапс
Британија признала шта то тамо гори - Руси спалили наш "челенџер"www.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Нови министар одбране Велике Британије Грант Шапс потврдио је за "Скај њуз" да је руска војска уништила тенк "челенџер 2" у зони Специјалне војне операције, што је први такав случај у скоро 30 година коришћења овог модела тенка.

"Могу да потврдим да је то тако", био је јасан министар коментаришући информације са украјинског фронта о спаљеном "славном изазивачу".

Руска артиљерија је погодила тенк који је тада почео да гори, посада је покушала да угаси пожар, али ту је долетео нови удар са руске стране и докрајчио британску војну машину, објаснио је министар одбране Велике Британије.

"Посада од шест украјинских војника је преживела", додао је и утешио гледаоце причом да су овакви губици типични за војни сукоб.

Лондон не планира да пошаље Кијеву нови тенк у замену за стари, истакао је Шапс и додао да ће наставити да подржава Украјину док је на функцији.

Дан раније је друштвеним мрежама кружио снимак спаљеног тенка британске производње "челенџер", што би, како је "Гардијан" писао значило да су Руси први који су икада у борби уништили британски тенк који је у употреби од 1994. године.

Велика Британија је Украјини послала укупно 14 оваквих тенкова.

Западне земље настављају да испоручују оружје и војну опрему, иако је Москва више пута упозоравала да западна војна помоћ не слути на добро Украјини и само продужава сукоб, а транспорт са оружјем постаје легитимна мета руске војске.

Запад не жели да се сукоб реши мирним путем већ инсистира на победи Русије на бојном пољу, што значи да их чекамо на бојном пољу, поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров 24. августа из Јоханесбурга.

image