Свет

Када се терористи врате кући: Полиција од Нове ИРА запленила оружје с украјинског фронта

Ситуација у Северној Ирској је све напетија, посебно усред напора Европске уније да након брегзита економски изолује земљу од остатка Уједињеног Краљевства
Када се терористи врате кући: Полиција од Нове ИРА запленила оружје с украјинског фронтаGetty © Photo by Charles McQuillan/Getty Images

Полиција у Северној Ирској запленила је оружје од терориста Нове ИРА који су наводно дошли у земљу са фронта у Украјини.

Верује се да је Нова ирска републиканска армија (НИРА) "можда украла са фронта у Украјини" ручне бомбе, рекли су полицијски извори за "Белфаст Телеграф".

Јединица за истраживање тероризма Полицијске службе Северне Ирске (ПСНИ) спровела је у четвртак рацију у граду Дери и месту Страбејн у којима су пронађене две ручне бомбе, пиштољ, више од 50 комада муниције и више килограма пластичног експлозива.

Претреси су испраћени јавним нередима, а полицајци су нападнути молотовљевим коктелима и другим импровизованим пројектилима. 

Укупно 16 полицајаца задобило је повреде, укључујући опекотине и преломе.

Полиција је такође, у области Роузмаунт у Дерију, пронашла митраљез и шест експлозивних направа. До сада су три особе (два мушкарца и једна жена) ухапшени на основу Закона о тероризму.

Нова ИРА — за коју се верује да је формирана око 2011. године као изданак првобитне ИРА и других паравојних група —  једна је од најактивнијих паравојних терористичких група које нападају полицију Северне Ирске и британске безбедносне снаге у Уједињеном Краљевству.

Ситуација у Северној Ирској је све напетија, посебно усред напора Европске уније да након брегзита економски изолује земљу од остатка Уједињеног Краљевства.

Извори из полиције су за "Белфаст Телеграф" рекли да се оружје из сукоба у Украјини све чешће долази у посед криминалних банди и паравојних група које делују у Северној Ирској.

Верује се да је оружје можда прокријумчарено у земљу након што су га украли страни плаћеници који су преплавили ратну зону прошле године, а процењује се да се око 20.000 страних бораца придружило украјинској војсци током почетка рата.

Није јасно је од које стране долазе бомбе које је пронашла полиција Северне Ирске, с обзиром на то да је Украјина користила и руско и совјетско оружје.

image
VV inauguration
banner