Свет

"Потпуно лудило": Маск критиковао закон због кога родитељи морају да прихвате "транс идентитет" деце

У новом предлогу закона у Калифорнији питање родног идентитета требало да буде један од фактора при додељивању старатељства, што су демократе поздравиле наводећи да би овај пропис помогао да се заштити добробит ЛГБТ деце чији се родитељи разводе
"Потпуно лудило": Маск критиковао закон због кога родитељи морају да прихвате "транс идентитет" деце© Photo by Drew Angerer/Getty Images

Амерички милијардер Илон Маск критиковао је предлог закона у Калифорнији којим се захтева да, уколико желе да остваре право на старатељство, родитељи морају да прихвате "трансродни идентитет" детета. Маск је поручио да је овај предлог "вук у јагњећој кожи". 

Предлогом овог закона "афирмација родног идентитета или родног израза детета" биће у правном смислу додата у концепт дечјег "здравља, безбедности и благостања".

Уколико тај закон буде усвојен, њиме ће се од судија захтевати да размотре да ли родитељ прихвата идеје детета о промени пола приликом одређивања права на старатељство или посете.

"Овај закон представља вука у јагњећој кожи. То би значило да, уколико се са другим родитељом не слажете по питању стерилизације вашег детета, можете да изгубите старатељство. Потпуно лудило!", написао је Маск на Твитеру. 

Предлог закона је првобитно представила демократска посланица Лори Вилсон.

"Ако имате дете које пролази кроз тај систем, судија има дискреционо право да посматра све околности у вези са здрављем, безбедношћу и добробити детета и узме у обзир различите факторе", рекла је посланица за Еј-Би-Си након што је предлог закона прошао кроз законодавно тело Калифорније.

Вилсон је тада рекла да би питање родног идентитета требало да буде један од фактора при додељивању старатељства, а демократе су поздравиле нови закон наводећи да би он помогао да се заштити добробит ЛГБТ деце чији родитељи пролазе кроз развод.

image