Свет

Пливачица из тима трансродне Лије Томас: Како су демократе издале жене зарад транс права?

Каква је штета што не можемо да се сложимо шта је то жена заправо, наводи млада Паула Скејлан након саслушања у Конгресу
Пливачица из тима трансродне Лије Томас: Како су демократе издале жене зарад транс права?Getty © Photo by Kathryn Riley/Getty Images

На недавном саслушању у Конгресу замолила сам законодавце да имају на уму безбедност жена када разматрају политике које утичу на просторе намењене женама попут свлачионица. Питање ми је блиско: била сам пливачица на Универзитету Пенсилванијa са трансродном Лијом Томас, чије је учешће у женском тиму покренуло многа озбиљна питања, наводи се у ауторском тексту Пауле Кејлан за британски "Телеграф".

Скејлан, која је у Конгресу почетком месеца сведочила о проблемима са којима су се суочавале младе пливачице Универзитета Пенсилванија, а која је Конгрес подсетила на покрет #MeToo који је започео 2017. године као одговор на ужасна открића сексуалног злостављања у Холивуду. 

Каква је штета што не можемо да се сложимо шта је то жена заправо, наводи Скејлан.

Политизација женскости је након #МеТоо постајала све бизарнија. Године 2020. иначе либерална британска ауторка Џеј-Кеј Роулинг објавила је твит који је одјекнуо широм света када је благо критиковала претеривања покрета за права трансродних особа. 

"Као и ја, Роулинг је жртва сексуалног насиља и сматрала је да би улазак биолошких мушкараца у просторе само за жене могао да представља ризик", навела је Скејлан.

Иако је спорт најистакнутији пример, постоји много простора и категорија које су иначе раздвојене за мушкарце и жене, а које су последњих година замениле услове засноване на полу за оне засноване на "родном идентитету". 

Већина Американаца вероватно није свесна да се, због те наизглед неважне административне промене, закон о насиљу над женама сада злоупотребљава за кршење права жена у најрањивијим ситуацијама попут сигурних кућа, додаје се у тексту.

Због нових промена би мушкарац  можда насилник коме никада није дијагностификована родна дисфорија  потенцијално могао да прати своју женску жртву у склониште само за жене, а они који су задужени за њену заштиту били би немоћни да му ускрате улазак. На крају крајева, све што би он требало да уради јесте да им каже да се идентификује као жена.

Ауторка додаје да би требало би да постоје безбедни простори за све људе који су у опасности од насиља, али да би то морало да се уради без свеобухватног редефинисања женскости. 

Оно што је најважније, никада не смемо да присиљавамо жене да поново проживе трауму свог сексуалног напада тако што ће се свлачити пред трансродним женама, као што је био случај са мном и Лијом Томас, наводи ауторка.

Неко би могао да се запита шта се десило са #МеТоо покретом. Очигледан одговор је да је #МеТоо апсорбован, као што је то нажалост био случај са многим другим женским организацијама у САД, у Демократску странку. Они су дали приоритет унапређењу "транс права" у односу на бриге жена, погрешно верујући да је то на неки начин саосећајније и прогресивније, закључује она.

Трансродна пливачица Лија Томас је на свом првом НЦАА такмичењу успела да дође до првог места, иако је док је пливала у мушкој конкуренцији заузимала тек 554. позицију. Њена намера да учествује на Олимпијским играма прилично је разбеснела већину других такмичарки, али и заљубљенике у женско пливање.

image