Свет

Путин о Маску: Нарочита личност, талентован бизнисмен

Комплименти су уследили након што је Маск на друштвеној мрежи Икс објавио своју одлуку да одбије хитан захтев украјинских власти за активирање "Старлинка" према Севастопољу, лучком граду на Криму
Путин о Маску: Нарочита личност, талентован бизнисмен© TANJUG/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Руски председник Владимир Путин похвалио је Илона Маска као "нарочиту личност и талентованог бизнисмена", само пар дана након што је извршни директор "Спејс икса" признао да је спречио Украјину да користи сателитску мрежу његове компаније "Старлинк" за напад на руске ратне бродове, наводи "Блумберг".

"Што се тиче приватног бизниса, Илон Маск је свакако изузетна личност. Мислим да ће то бити препознато у целом свету. Он је активан, талентован бизнисмен", рекао је Путин на Источном економском форуму у Владивостоку.

Комплименти су уследили након што је Маск на друштвеној мрежи Икс (раније познатој као Твитер), објавио своју одлуку да одбије хитан захтев украјинских власти за активирање "Старлинка" према Севастопољу, лучком граду на Криму.

Давање дозволе учинило би "Спејс икс" директним саучесником у рату и ескалацији сукоба, оценио је Маск.

Напомињући да "Спејс Икс" добија подршку америчке владе, Путин је рекао да је Русија отворена за укључивање приватних инвеститора у своју свемирску индустрију и обећао да ће наставити са руским напорима истраживања Месеца упркос прошломесечном неуспеху мисије Луна-25.

Руска роботска летелица срушила се у августу док је покушавала да слети близу јужног пола Месеца. Слетање би означило повратак Москве на Месец скоро пола века након последње совјетске мисије.

Путин је у уторак подсетио слушаоце да су се и други глобални свемирски програми суочили са неуспесима.

"Штета је, наравно, што слетање на Месец није успело. Али то не значи да ћемо затворити овај програм. Наставићемо да радимо", поручио је председник Русије.

image
VV inauguration
banner