Свет

Шеф америчких свемирских снага: Руси покушавају да саботирају "Старлинк"

САД, каже генерал Ченс Салцман, траже супериорност у свемиру, али немају довољно особља и касне у овој трци
Шеф америчких свемирских снага: Руси покушавају да саботирају "Старлинк"© Tanjug/Malcolm Denemark/Florida Today via AP

Сједињене Државе настоје да у ниску орбиту Земље поставе велику констелацију војних сателита, која може укључивати и до 1.000 уређаја, рекао је командант америчких свемирских снага генерал Ченс Салцман, а пренео "Вашингтон пост".

Што је више сателита, надају се Американци, непријатељ ће слабије циљати, а такав ефекат се, кажу, види и на мрежи "Старлинк" у Украјини, коју, како оптужује Салцман, "Руси покушавају да саботирају". Он тврди – неуспешно.

Салцман додаје и да је раније у августу нова дивизија америчких свемирских снага почела да делује у бази Петерсон у америчкој држави Колорадо, а њени задаци, како наводи, укључују процену карактеристика свемирских летелица других земаља, као и њихове намене и потенцијала.

"Морамо да извршимо извиђање потребе свемира. На крају крајева, говоримо о циљевима, односно о томе на којим циљевима ћемо морати да делујемо. Морате да разумете шта радите да бисте ометали сателит или имали разарајући ефекат", рекао је Салцман.

Генерал је такође признао да америчке свемирске снаге "немају довољно особља". 

Сада их, како је наведено, чини око 13 хиљада војних и цивилних службеника, а план је да се број запослених повећа.

Према генераловим речима, САД траже "супериорност у свемиру", заштиту својих летелица и у плану имају потенцијалну опструкцију система других држава. 

"Свако ко сумња да је ово доба надметања великих сила између Сједињених Држава и Кине требало би да погледа шта се дешава у свемиру. И искрено, Америка касни у овој трци", закључио је коментатор "Вашингтон поста" Дејвид Игњати.

image