Свет

Амерички генерал о украјинској контраофанзиви: Чак ни Војска САД не би могла боље

Марк Арнолд истиче да Украјинци немају довољну ваздушну подршку и да на располагању имају оскудна артиљеријска средства
Амерички генерал о украјинској контраофанзиви: Чак ни Војска САД не би могла боље© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Наде које је Запад полагао у украјинску контраофанзиву су одавно потонуле, а пензионисани амерички генерал Марк Арнолд тврди да у оваквим условима, односно без довољне ваздушне подршке и са оскудним артиљеријским средствима боље резултате не би постигла ни америчка војска.

Марк Арнолд, који је већ дуже време у Украјини, а провео је више борбених мисија у Ираку и Авганистану, са свим својим искуством за "Тагешпигл" истиче да не верује да ће украјинске трупе ове године направити велики продор ка југу. Оптимистичнији је да би наредна година могла бити успешнија.

До сада је, каже, у Украјину стигао само део оружја које је Запад обећао, док ће следеће године ствари изгледати другачије. Ово се, прецизира генерал, посебно односи на тенкове, оклопна возила и опрему за чишћење мина.

"Ако саберете сва борбена возила 'бредли', тенкове 'леопард 2' и 'челенџер 2' и другу опрему, Украјинци би могли да опреме само једну бригаду. Само шест од око 350 батаљона копнених снага НАТО-а је обучио да користи комбиновано оружје. То једноставно није довољно да направи разлику. Украјинске оружане снаге тренутно се састоје од око 30 бригада", истиче Арнолд.

image